nuffnang

LIKE ME

Saturday, 28 July 2012

KAWAL MAKAN UNTUK KESIHATAN LEBIH BAIK

Hasil kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan antara tahun 2000-2003 mendapati ramai golongan muda berusia di bawah 29 tahun dimasukkan ke hospital kerana penyakit jantung dan strok.Kajian itu juga mendapaati seramai 420,000 orang mengalami masalah obesiti,1.5 juta berlebihan berat badan dan 8.4 juta mengamalkan gaya hidup passif.Kemungkinan juga ada yang langsung tidak pernah bersenam!!

Masalah ini akan tambah meruncing jika kita masih meneruskan gaya kehidupan moden masa kini.Ada banyak penemuan lain dalam kajian berkenaan,tetapi intipati yang penting ialah semua masalah itu berpunca daripada makanan dan kegemukan.

Apabila gemuk,pergerakan dan aktiviti fizikal menjadi perlahan,menyebabkan banyak penyakit mudah bersarang.

Ramai pakar diet dan pengamal perubatan percaya,berpuasa secara umumnya cara terbaik untuk menjaga kesihatan dan mengurangkan berat badan.

MAKANAN BERMINYAK MUSUH KESIHATAN.
Makanan berminyak mengandungi banyak lemak dan kolestrol.Ia sering menjadi penyebab kepada bermacam-macam penyakit,seperti penyakit jantung dan strok.Tabiat membeli makanan bergoreng yang lazimnya dijual dipinggir jalan memang sangat berisiko.Makanan gorengan umumnya dimasak dengan minyak goreng hasil pengulangan dalam suhu tinggi dan dalam jangka waktu lama(deep frying).Makanan jenis inilah yang sesungguhnya menyebabkan peratusan tertinggi terhadap penambahan asid lemak trans.Asid lemak jenis ini menjadi salah satu penyebab meningkatnya penyakit akibat penyumbatan pembuluh darah,iaitu salah satunya penyakit jantung koroner.


BERIKUT ADALAH CONTOH MAKANAN BERGORENG YANG TIDAK BOLEH DIAMBIL BERLEBIHAN.

Burger Daging
Mengandungi 4 gram lemak tulen.Ia membekalkan protein,zat besi,vitamin B12.Sedikit serat tetapi banyak penambah kimia.

Ayam Goreng
Kaya dengan lemak(hampir 60% kalori diperoleh dari lemak).Banyak garam.Ia membekalkan protein,niasin dan vitamin B6.Bahan yang menyalutinya mengandungi MSG dan pewarna kimia.

Kentang Goreng
Ubi kentang membekalkan protein dan vitamin C.Terlalu banyak lemak dan garam.Warna keemasannya adalah tiruan.

No comments:

Post a Comment