nuffnang

LIKE ME

Monday, 30 July 2012

TIPS SOLEKAN AIDILFITRI 2012

Semua wanita dilahirkan cantik.Bezanyacuma bagaimana wanita itu sendiri mencantikkan wajah dengan cara penggunaan kosmetik yang sesuai dengan warna dan bentuk wajah.Warna kulit adalah faktor penting dalam pemilihan warna dan jenis kosmetik yang sesuai.Jangan risau,disini saya ada meneyediakan sedikit asas solekan yang boleh membantu anda dia AIDILFITRI nanti..


KULIT WAJAH


BEDAK ASAS: ia merupakan asas kepada solekan wajah.Ramai yang telah melakukan kesilapan iaitu menyapu bedak asas menggunakan jari.Salah satu kesan buruk menggunakan jari ialah ia boleh menyebabkan bedak asas tercemar dan berubah warna.Jadi ,gunakan span khusus untuk solekan ketika menyapukannya keseluruh wajah termasuk leher anda.

MATA


Pastikan anda menggunakan gel alis. Ia sebenarnya membantu merapikan lagi gel alis anda.Selain bertujuan menutup kesan parut jerawat,gunakan penyamar noda untuk menyembunyikan kedutan dan garis-garis halus disekitar mata.Untuk mewujudkan kesan menarik pada mata,gunakan tiga jenis warna pada kelopak mata anda.Jika solekan waktu siang,gunakan warna yang cerah atau lembut manakala pilihlah warna yang lebih gelap dimalam hari.Pilih dua warna pembayang mata yang lebih gelap berbanding yang pertama.Oleskan pada lipatan tulang alis mata.Jangan lupa sapukan penggaris mata dan amskara bagi menjadikan mata kelihatan lebih sempurna.bagi kesan yang lebih dramatik,gunakanlah bulu mata palsu bagi yang arif.

BIBIR


Lipstik berfungsi memberikan warna pada bibir agar kelihatan lebih segar dan merona.Namun,ia harus disesuaikan dengan bentuk bibir masing-masing.Jika bibir agak tebal,gariskan pensil bibir didalam garisan bibir manakala jika bibir anda nipis,garikannya diluar garisan.Di sini ada beberapa tips bagi memastikan lipstik yang dipakai sempurna.
*sapukan bedak pada bibir
*gunakan pensil bibir yang warnanya lebih gelap dari lipstik.
*Gunakan berus khas bagi sapuan yang lebih rata.
*Kepitkan kedua-dua bibir anda pada tisu supaya warna lipstik yang dipakai tidak terlalu terang.
*Gunakan pengilat bibir untuk kesan yang lebih menyegarkan
*Cara terbaik mencari warna yang sesuai bukan lipstik kegemaran anda dioles pada pergelangan tangan tetapi gunakan hujung jari anda.

PIPI


Pemilihan pemerah pipi bergantung kepada jenis dan warna kulit.Bagi wanita berkulit putih,gunakan warna merah jambu atau senada untuk menjadikan wajah lebih segar.Bagi yang berkulit sawo matang,warna seperti coklat muda,oren atau perang sangat sesuai untuk anda kelihatan lebih eksotik.

KENAKAN PEMERAH PIPI MENGIKUT BENTUK WAJAH


**BUJUR:Sapukan pemerah pipi pada tulang pipi dengan gerakan sedikit melengkung.Tambahkan sedikit pemerah pipi diatas tulang hidung untuk tampak lebih glamour

**BULAT: Untuk wajah kelihatan lebih bujur,gunakan teknik shading pada bahagian rahang menggunakan pemerah pipi sedikit gelap darpada warna kulit.kemudian dengan menggunakan warna yang lebih terang,sapukan pemerah pipi pada puncak pipi ke arah telinga dengan gerakan ke atas.

**LONJONG: Menggunakan pemerah pipi berwarna lebih terang agar perhatian tertumpu pada pipi dan mampu menutup wajah yang memanjang.Gunakan tepat pada tulang pipi dengan gerakkan mendatar.

**BERSEGI: Sapukan pemerah pipi dengan warna lebih gelap dari dagu hingga telinga untuk menyamarkan potongan rahang.

**HATI: Menggunakan warna pemerah pipi yang lebih gelap,sapukan pada sekitar dagu dan bawaah rahang.Untuk kesan lebih cerah pula,sapukan pewarna sedikit gelap dan sapukan bahagian sekitar pewarna pipi warna perang dan tulang pipi ke arah telinga.

RAHSIA SI PEMERAH PIPI

* Jangan sapukan pemerah pipi terlalu rendah dari bahagian tulang pipi dan penghujung hidung.
*Penggunaan pemerah pipi secara berlebihan akan menyebabkan keaslian wajah hilang
* Jangan sapu melebihi atau terlalu dekat dengan bahagian tengah muka atau sudut sisi mata.
*Gunakan warna-warna lembut seperti merah jambu,oren muda pada siang hari.Warna pekat pula untuk solekan pada waktu malam.
*Sebaik-baiknya pilih dua warna berbeza(cerah dan gelap) untuk memberi bayang atau ton warna pada tulang pipi
*Teknik sapuan yang rata mampu menyerlahkan kecantikkan dan keanggunan anda


SELAMAT MENCUBA......

No comments:

Post a Comment