nuffnang

LIKE ME

Saturday, 28 July 2012

ANGGOTA BADAN-CARA PENJAGAAN

Setiap anggota badan mempunyai fungsinya tersendiri.Namun sejauh mana kita menjaga kebersihan dan kesihatan anggota badan anda? Bersih dan sihat adalah dua gabungan penting dalam kehidupan.Kebersihan diri perlu dijaga rapi bagi menghindari kuman yang boleh mendatangkan penyakit dan jangkitan berbahaya....

KULIT

Penampilan menarik sememangnya impian semua.Namun,perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah berkaitan kulit.Tidak kira kulit wajah ataupun badan.Penjagaan dan rawatan yang betul amat diperlukan.
** Oren mampu meningkatkan kekebalan sistem tubuh.Tetapi apakah anda tahu buah oren juga mampu memberi kesan positif pada kulit kerana ia kaya dengan vitamin C.Vitaamin C merupakan bahan asas dalam banyak krim penjagaan kulit yang mahal.ia juga merupakan "antioksidan kuat" atau zat yang membantu mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh ''radikal bebas''.

KUKU KAKI&TANGAN

Keadaan kuku anda memberi gambaran sejauh mana anda menjaga kebersihan.Ada beberapa panduan untuk mendapatkan kuku yang sihat.Antaranya ialah:
*Ambil makanan sihat
Makan makanan seperti mentimun,bawang putih,kekacang,bawang besar,asparagus,hati dan salmon.
*jangan gigit kuku
* Tabiat mengigit kuku boleh menyebabkan kuku rosak dan pecah.Ia akan bertambah buruk kepada mereka yang mempunyai masalah kencing manis yang boleh menyebabkan jangkitan paa kuku.
*Jangan gunakan kuku untuk mencungkil benda keras.
*Makan dan amalkan vitamin serti vitamin A,B,C,D dan E kerana ia baik untuk kuku.

MULUT

Mulut dan gigi yang bersih memberi dayaa penarik kepada aanda.Menjaga kebersihan mulut sekaligus menjadikan gigi anda sihat.Mulut dan gigi yang sihat turut membantu badan cergas dan sihat.
*Gosok gigi sekurang-kurangnya 3 kali sehari
*Amalkan berkumur selepas makan
*Berkumur dengan cecair khas
*Kurangkan minuman sejuk yang melampau
Tukar berus gigi setiap 3 hingga empat bulan.Semakin lama ia digunakan semakin banyak bakteria yang melekat.
Berjumpa dengan doktor gigi setiap enam bulan.

RAMBUT

Rambut merupakan mahkota wanita.Namun ia juga mahkota bagi kaum lelaki.Ikuti beberapa kaedah ringkas yang boleh diamalkan bagi mendapatkan hasil yang maksimum
*Gunakan perapi selepas bersyampu untuk kelembapan rambut
*Pilih perapi yang mengandungi (marine@hydrolyzedwheat), keratin dan sutera
*Jangan keringkan rambut dengan mengosok-gosok pada tuala kerana ia akan menjaddikan kutikel rambut kasar
*Rambut kurang menyerap klorin dan air masin jika rambut dibasahkan dengan air biasa terlebih dahulu sebelum berenang
*Jangan ikat rambut terlalu kuat
kurangkan pemakaian mousse

MATA

Mata sering terdedah kepada udara yang tercemar,bakteria,udara kering,angin dan alat solek,Ia secara tidak langsung boleh menyebabkan alahan dan kecederaan.Anda perlu:
*Membaca pada jarak 33 hingga 40cm
*jangan memandang skrin secara berterusan.Alihkan pandangan ke objek lain 10 saat bagi 10 minit.
*Tukar posisi bekerja sekurang-kurangnya dua jam sekali untuk merehatkan mata anda
*Cahaya mencukupi ketika membaca
*Jangan memandang tepat ke arah matahari
*Gunakan pelindung sekiranya panas terik.

TELINGA

Tidak perlu terlalu kerap membersihkan telinga,kerana ia boleh menimbulkan iritasi telinga di bahagian dalam yang menyebabkan gangguan pendengaran seseorang.Ia bergantung dengan kotoran,jika kotoronnya padat sebaiknya dibersihkan dibahagian luar sahaja.Namun usah bersihkan bahagian dalamnya terlalu kerap.Ini kerna kotoran tersebut akan keluar dengan sendiri

HIDUNG

Bersihkan hidung anda setiap kali anda mandi.Anda tentu tidak mahu adaa yang terlihat 'khazanah' anda yang mampu meloyakan sesiapa yang memandang bukan? bagi yang mempunyai bulu hidung yang panjang,passtikan ia dipotong rapi.

No comments:

Post a Comment