nuffnang

LIKE ME

Saturday, 28 July 2012

Cantik selepas berpantang: Bagaimana caranya?

Fitrah setiap wanita ,mereka sukakan kecantikan.Penting untuk setiap wanita menjaga kecantikan mereka terutama slepas bersalin.Bagaimana cara terbaik untuk melakukannya?

PENJAGAAN DALAMAN
*Ketika dalam pantang,seorang wanita itu tidak boleh mengambil makanan yang sejuk dan berais
*Amalkan jamu atau herba(secara terkawal) untuk memperbaiki dan menyembuhkan luka-luka dalaman ketika melahirkan anak.

PENJAGAAN LUARAN
*Bertungku untuk memecahkan darah yang membeku.Kemudian,sapuan param adalah penting bagi melicinkan kulit dan mengembalikan tona kulit(yang gelap)semasa mengandung dahulu.Pemakaian pilis pula penting bagi mengelakkan sakit kepala dan angin masuk dalam badan.
*Mengurut adalah diharuskanuntuk memperbetulkan kembali urat-urat yang bersimpul.Rawatan ini harus disertakan bersama mandian herba untuk menyegarkan tubuh dan memperbaiki sistem dalaman tubuh.

PETUA LAMA JADI AMALAN
 Petua lama tidak wajar dipandang ringan.Sebenarnya ia adalah cara terbaik untuk mencapai kecantiakn alami. Berikut adalah antara petua menarik yang boleh anda cuba.

**bagi yang mengalami kulit berminyak: amalkan putih telur dan dicampurkan dengan jus limau purut(sekali dengan serat) bersama sedikit yogurt(susu masam),jadikan pupur muka.
**untuk rambut cantik dan kulit kepala sihat,gosokkan limau purut.Biarkan seketika sebelum dibersihkan.masalah kelemumur dapat diatasi.Rambut akan jadi sihat dan berbau harum.Jika anda mahukan rambut yang lembut ,sapu santan segar dan bilas dengan sempurna.

**untuk kulit badan,anda akan dapat banyak khasiatnya dengan campuran lulur ini.
Beras+kunyit hidup+yogurt=Lulur untuk khasiat 3 dalam 1
info: tugas beras adalah sebagai 'penyental'.Sel-sel mati dapat ditanggalkan.Penggunaan kunyit pula bertujuan untuk memudarkan parut yang ada pada kulit.Yogurt pula bertindak untuk menggebukan kulit .

Asam keping+sedikit garam bukit+maanjakani+daun sirih= Air basuhan untuk menghindarkan bau busuk.ia juga dapat mengatasi masalah keputihan jika wapnya dijadikan tangas.Jika diamalkan selepas bersalin,ia baik untuk kesihatan rahim.Untuk menghilangkan bekas lebam(kehitaman)pada bahagian ini,campurkan air basuhan ini bersama sedikit daun inai..

Cantik dengan mandi bunga dan berurut.

Mandi bunga adalah  baik buat wanita selepas berpantang ataupun wanita yang mahu berkahwin.Ia bertujuan mengembalikan kesegaran seseorang wanita.wanita baru melahirkan sebagai contohnya mudah berasa tertekan.

Dengan mengamalkan mandi bunga,ini dapat memperbaiki semula sistem dalam tubuh.Selepas melalui proses perawatan secara tradisional ketika pantang 44 hari,mandi bunga adalah pengakhirannya..ia bertujuan untuk membangkitkan seri seorang ibu.

Berurut pula bertujuan untuk memperbetulkan ketegangan urat.Ia juga dapat melancarkan aliran darah dan meredakan simpulan pada otot yang mengakibatkaan rasa lenguh.

No comments:

Post a Comment