nuffnang

LIKE ME

Tuesday, 24 July 2012

5 amalan permakanan sepanjang Ramadan

Namun ,apabila tiba waktunya untuk berpuasa,ramai yang mengeluh tidak berdaya,menderita sakit dan bermacam-macam alasan lagi.Justeru,bagi melancarkan lagi perjalanan ibadah yang wajib ini. Anda perlu sentiasa menjaga kesihatan diri supaya tubuh tetap cergas dan bermaya.Ikuti 5 tip  untuk kekal sihat dikala puasa:


  • Ketika bersahur ,banyakkan makan makanan berserat dan bergizi tinggi.Jangan lupa minum banyak air putih
  • setelah makan,usahakan agar tidak sambung tidur semula.ini kerana tubuh memerlukan waktu untuk mencerna makanan yang telah masuk ke dalam tubuh
  • Tiba waktu berbuka ,sebaliknya elakkan daripada minum minuman sejuk atau berais.Hal ini boleh menyebabkan perut anda kembung. Pilihlah minuman yang panas dan makan beberapa biji kurma.Sebaliknya minumlah air putih.
  • Berehat seketika dahulu sebelum mula menikmati hidangan yang lebih berat.bagi memenuhi keperluan rehat ini,anda boleh terus bersolat Maghrib dahulu setelah berbuka dengan hidangan kecil
  • Sepanjang waktu berpuasa(ketika hari siang) cubalah usahakan memakan makanan yang tidak meninggalkan bau pada mulut.Berkumur-kumurlah dengan cairan antiseptik sejurus selepas memberus gigi dan amalkan setiap kali selepas bersahur dan berbuka puasa.Biasanya ketika berpuasa,metabolisme tubuh kita akan berubah.Jadi,anda perlu lebih peka untuk memastikan kesihatan anda berada pada tahap yang baik. Ini bagi memudahkan anda menjalani ibadah puasa,sekali gus dapat mengekalkan kesihatan. 

No comments:

Post a Comment