nuffnang

LIKE ME

Friday, 17 August 2012

Menu Ringkas & Sihat di Majlis Rumah Terbuka

Diri Bertambah Yakin
Menu Ringkas & Sihat di Majlis Rumah Terbuka

Suasana Hari Raya pasti sinonim dengan pelbagai juadah makanan. Sepanjang bulan Syawal, sudah tentulah kita banyak menerima undangan ke majlis rumah terbuka. Bagi kita yang ingin membuat rumah terbuka, sudah tentulah merancang menu apakah yang ingin disediakan pada hari tersebut.
Jika tidak mampu menyediakan atau mahu menjimatkan masa, anda boleh juga menggunakan khidmat katering. Selain lebih mudah, anda juga tidak perlu terburu-buru atau mengejar masa menyiapkan segala
 persiapan sebelum tiba waktunya. Antara hidangan yang
menjadi menu istimewa adalah aneka jenis kek comel serta
 biskut yang sudah tentunya menjadi tumpuan utama para tetamu
yang hadir.
Selain saiznya yang kecil, sesuai juga dijadikan sebagai pencuci
mulut. Bukan itu sahaja, bagi yang ingin mengawalpemakanan
atau diet, boleh juga mencuba hidangan seperti salad sayuran
dan buah-buahan yang berserat.
Selain terhindar dengan hidangan berminyak, berlemak dan
  berkolesterol tinggi, ia juga boleh memelihara kesihatan. Jadi
, sebelum anda mengatur acara rumah terbuka, terlebih dahulu
rancang dan pastikan segalanya berjalan dengan lancar.

Tip Penyediaan Juadah:

1)
Untuk makan malam, menu tersebut biarlah ringkas seperti
 bihun sup, nasi himpit, ayam goreng, sate atau barbeku.

2) Menu yang sesuai dihidangkan waktu petang pula seperti roti
 jala, sandwic, ketupat, rendang, mi kari, popia goreng, tauhu sumbat
dan lain-lain mengikut cita rasa anda. Paling mustahak buat
perancangan yang betul, berapa orang tetamu yang ingin anda
jemput dan kemudian rancang menu sesuai. Pastikan anda
mempunyai ruang dapur yang cukup untuk anda bergerak
menyediakan persiapan memasak.

3)
Adalah lebih baik sekiranya anda dapat menjemput orang-orang
yang kurang berkemampuan seperti keluarga ibu tunggal, anak-anak
 yatim dan orang tua kerana mereka ini akan berdoa untuk kejayaan
  anda.
4) Pastikan niat yang baik-baik dan berdoa semoga tetamu anda
mendapat keberkatan pada setiap hidangan yang anda masak.
5) Memasak biarlah mengikut amalan nabi. Antaranya seperti
 mengacau masakan dengan mengikut arah lawan jam. Jangan
 campur aduk makanan laut dengan daging atau ayam.
6) Setiap bahan-bahan segar mesti dibasuh dengan air yang mengalir.

1 comment: