Meh kita ushar line PILIHAN & KHASIAT BUAH-BUAHAN PILIHAN (1).....
ANTARANYA:---
LANGSAT
Langsat duku, dan duku langsat berasal dari Malaysia. Tanaman ini
terdapat juga di Indonesia, Thailand dan Filipina. Walaupun agak berbeza
antara satu sama lain dari segi ciri-ciri buah dan pokok, kesemuanya
digolongkan dalam satu spesies, iaitu Lansium domesticum Corr. Lansium
tergolong dalam famili Meliaceae bersama-sama sentul dan kecapi
(Sandoricum koetjape). Kesemua buah Lansium dimanfaatkan sebagai
buah-buahan segar.
Ciri khusus” Lansium sp. ialah daun-daunnya jenis majmuk, mengandungi 5-7 anak daun. Rakis daun menebal di pangkalnya.Anak-anak daun tersusun berselang, bertangkai pendek dan berbentuk elips atau obovat. Tepi anak daunnya licin tetapi berombak. Bunga dikeluarkan berjambak di dahan- dahan sekunder dan tertier (koliflori). Jambak bunganya spika, tunggal atau dalam kumpulan 2 – 5 kuntum. Panjang jambaknya 10-20 cm.
Ciri khusus” Lansium sp. ialah daun-daunnya jenis majmuk, mengandungi 5-7 anak daun. Rakis daun menebal di pangkalnya.Anak-anak daun tersusun berselang, bertangkai pendek dan berbentuk elips atau obovat. Tepi anak daunnya licin tetapi berombak. Bunga dikeluarkan berjambak di dahan- dahan sekunder dan tertier (koliflori). Jambak bunganya spika, tunggal atau dalam kumpulan 2 – 5 kuntum. Panjang jambaknya 10-20 cm.
Buah langsat berbentuk bujur panjang, berkulit nipis dan bergetah
putih. Panjang buahnya 3 – 4 cm. Kulit buah berwarna kuning gelap
apabila masak. Isinya berjus dan berasa masam manis. Umumnya buah
langsat berasa lebih masam daripada duku dan duku langsat.
Pokok langsat memanjang dan agak tirus. Batang utama mula bercabang
pada ketinggian 2 – 5 m dari aras tanah. Pokok langsat terdapat hampir
di seluruh Malaysia. Terdapat sejenis langsat yang jarang- jarang
ditanam pada masa ini, kalau adapun hanya yang hidup dalam keadaan liar.
Buahnya kecil. berbentuk bulat berkulit nipis tetapi tanpa getah.
Langsat jenis ini dikenali sebagai langsat embun.
Bentuk buahnya bulat berkulit tebal dan tidak bergetah. Saiz buah duku lebih besar daripada langsat dan duku langsat, iaitu 3.5 – 5.0 cm garis pusatnya. Kulit buahnya berwama perang atau kuning keperangan apabila masak. Isinya berjus dan kebanyakannya berasa manis. tetapi ada juga jenis yang agak masam.
Pokok duku rendang, padat dan bercabang rendah (0.3 – 1.5 m) dari aras tanah. Bentuk kanopi agak bulat bujur atau bujur meiebar Kebanyakan pokok duku terdapat di negeri Johor. Daerah-daerah utama yang mengeluarkan duku ialah Pontian dan Muar.
Bentuk buahnya bulat berkulit tebal dan tidak bergetah. Saiz buah duku lebih besar daripada langsat dan duku langsat, iaitu 3.5 – 5.0 cm garis pusatnya. Kulit buahnya berwama perang atau kuning keperangan apabila masak. Isinya berjus dan kebanyakannya berasa manis. tetapi ada juga jenis yang agak masam.
Pokok duku rendang, padat dan bercabang rendah (0.3 – 1.5 m) dari aras tanah. Bentuk kanopi agak bulat bujur atau bujur meiebar Kebanyakan pokok duku terdapat di negeri Johor. Daerah-daerah utama yang mengeluarkan duku ialah Pontian dan Muar.
Selain langsat dan duku, terdapat juga duku langsat dan dokong. Duku
langsat banyak terdapat di Terengganu dan dikenali juga sebagai duku
terengganu. Dpkong berasal dari Thailand dan kini terdapat di negeri
kelantan, Terengganu dan Kedah. Ciri-ciri buah dan pokok duku langsat
dan dokong adalah pertengahan, iaitu antara duku dan langsat Walau
bagaimanapun, kedua-dua jenis ini mempunyai rasa yang lebih enak dan
lebih manis dibandingkan dengan langsat dan duku. Duku langsat mempunyai
isi yang agak kering, manakala dokong mempunyai isi yang lebih berair
Bentuk buahnya bujur panjang, berkulit nipis dan tidak bergetah. Pokok
duku langsat mempunyai kanopi ,berbentuk bujur atau lanseolat, Cabang
pertamanya pada 0.5 – 2 m dari aras tanah. Buahnya hampir bulat atau
obovat. Warna buahnya kuning pucat apabila masak. Daunnya berbentuk
elips obovat. Pokok dokong mempunyai ciri-ciri pokok yang hampir sama
dengan duku langsat. Buah dokong berbentuk obovat dan berwarna kuning
gelap apabila matarig.
Manfaat Buah Langsat
- Mengandung dietary fiber atau serat yang bermanfaat untuk memperlancar sistem pencernaan, mencegah kanker kolon dan membersihkan tubuh dari radikal bebas penyebab kanker.
- Selain daging buah yang segar menyehatkan, bagian kulit buah dan bijinya juga bermanfaat untuk bahan baku obat anti diare dan menurunkan demam.
- Kulit kayunya juga dapat digunakan untuk mengobati gigitan serangga berbisa dan obat disentri.
- Bubuk biji digunakan untuk mengurangi demam, dan kulit digunakan untuk mengobati malaria dan sengatan kalajengking.
- Kulit buah dikeringkan dan dibakar untuk mengusir nyamuk,
MANGGA
Manfaat dan Khasiat Buah Mangga
1. Manfaat buah mangga untuk terapi Misalnya untuk
Pembersih darah, Menurunkan panas badan, dan Menghilangkan bau badan.
Mangga dianggap mampu membersihkan aliran darah dan mengurangi kelebihan
panas badan. Selain itu mangga juga baik untuk menghilangkan bau badan.
Pengobatan dengan Buah Mangga
Pengobatan dengan Buah Mangga
2. Mangga mengandung Kalium menurunkan resiko stroke
Kalium mempunyai fungsi meningkatkan keteraturan denyut jantung,
mengaktifkan kotraksi otot, dan membantu tekanan darah. Konsumsi kalium
yang memadai dapat mengurangi efek natrium dalam meningkatkan tekanan
darah, dan secara bebas memberikan kontribusi terhadap penurunan risiko
karena stroke. Satu penelitian menunjukkan bahwa bila seseorang
menambahkan sepotong buah tinggi kalium ke dalam pola makanan
sehari-hari, risiko terkena stroke fatal dapat dikurangi sebesar 40
persen. Konsumsi ekstra kalium sebanyak 400 mg setiap hari dapat
mengurangi kemungkinan mendapat penyakit jantung dan pembuluh darah.
Kalium terdapat melimpah pada mangga. Tiap 100 gram mangga terkandung
kalium sebesar 189 mg. Dengan mengkonsumsi sebuah mangga harumanis
ukuran sangat kecil (minimal 250 gram), atau sebuah mangga gedong ukuran
sedang (200-250 g), kecukupan kalium sebanyak 400 mg per hari dapat
terpenuhi.
3. Bermanfaat untuk menumpas Kanker Para ahli meyakini mangga adalah sumber karotenoid yang disebut beta crytoxanthin, yaitu bahan penumpas kanker yang baik.
4. Baik untuk pencernakan, kesehatan mata, mulut, dan tenggorokan
Kandungan asam galat pada mangga sangat baik untuk saluran pencernaan.
Sedangkan kandungan riboflavinnya sangat baik untuk kesehatan mata,
mulut, dan tenggorokan.
5. Untuk menjaga kesehatan Gigi dan Gusi Di samping
berfungsi sebagai antioksidan, vitamin C memiliki fungsi menjaga dan
memacu kesehatan pembuluh-pembuluh kapiler, kesehatan gigi dan gusi. Ia
membantu penyerapan zat besi dan dapat menghambat produksi natrosamin ,
satu zat pemicu kanker. Vitamin C mampu pula membuat jaringan penghubung
tetap normal dan membantu penyembuhan luka. Kandungan vitamin C mangga
cukup layak diperhitungkan. Setiap 100 gram bagian mangga masak yang
dapat dimakan memasok vitamin C sebanyak 41 mg, mangga muda bahkan
hingga 65 mg. Berarti, dengan mengkonsumsi mangga ranum 150 gram atau
mangga golek 200 gram (1/2 buah ukuran kecil), kecukupan vitamin C yang
dianjurkan untuk laki-laki dan perempuan dewasa per hari (masing-masing
60 mg) dapat terpenuhi.
6. Khasiat mangga sebagai Antioksidan Tubuh Mangga
pun merupakan sumber beta-karoten , kalium, dan vitamin C. Beta-karoten
adalah zat yang di dalam tubuh akan diubah menjadi vitamin A (zat gizi
yang penting untuk fungsi retina). Beta-karoten (dan vitaminC) juga
tergolong antioksidan, senyawa yang dapat memberikan perlindungan
terhadap kanker karena dapat menetralkan radikal bebas. Radikal bebas
adalah molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan oleh berbagai proses
kimia normal tubuh, radiasi matahari atau kosmis, asap rokok, dan
pengaruh-pengaruh lingkungan lainnya.
7. Menyembuhkan berbagai macam penyakit
Mangga pun berkhasiat membantu menyembuhkan berbagai penyakit, diantaranya radang kulit, influenza, asma, gangguan pengelihatan, gusi berdarah, radang tenggorokan, radang saluran napas, sesak napas dan borok. Selain itu juga bisa mengatasi bisul, kudis, eksim, perut mulas, diare, mabuk perjalanan, cacingan, kurang nafsu makan, keputihan, gangguan menstruasi, hernia dan rematik.
Mangga pun berkhasiat membantu menyembuhkan berbagai penyakit, diantaranya radang kulit, influenza, asma, gangguan pengelihatan, gusi berdarah, radang tenggorokan, radang saluran napas, sesak napas dan borok. Selain itu juga bisa mengatasi bisul, kudis, eksim, perut mulas, diare, mabuk perjalanan, cacingan, kurang nafsu makan, keputihan, gangguan menstruasi, hernia dan rematik.
BUAH NAGA
Buah Naga adalah buah daripada sejenis pokok kaktus. Ia ditanam
secara komersial di Vietnam dan Australia, walaupun ia berasal dari
Amerika Selatan. Buah naga yang matang adalah seberat lebih kurang 400
gram tetapi ada juga yang membesar sehingga lebih satu kilogram.
Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan
biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Tekstur isinya adalah
seperti isi tembikai, manakala rasanya pula adalah seperti buah kiwi.
Ciri-ciri unik inilah yang menjadikan buah naga amat sesuai dijadikan
ramuan dalam salad buah-buahan.
Pada masa ini, buah naga yang isinya berwarna putih lebih mudah
didapati di pasaran, tetapi mengikut pakar pemakanan dan perubatan, buah
yang isinya berwarna merah mempunyai lebih banyak khasiat. Secara
amnya, pakar berpendapat dan mengakui buah naga kaya dengan potasium,
ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yang baik untuk kesihatan.
Kajian menunjukkan buah naga merah sangat baik untuk sistem
penghadaman dan peredaran darah. Ia juga memberi tindak balas yang
memberangsangkan untuk mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan
toksik dalam darah. Selain itu, ia boleh mencegah kanser usus, mencegah
kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa yang sama
boleh menurunkan kadar lemak dalam badan.
Secara keseluruhannya, setiap buah naga merah mengandungi protein
yang mampu menjaga kesihatan jantung; serat (mengawal kanser usus,
kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan
menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang); dan fosferus
(pertumbuhan tisu badan).
Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; Vitamin B1
untuk mengawal kepanasan badan; Vitamin B2 untuk menambah selera;
Vitamin B3 untuk menurunkan kadar kolesterol dan Vitamin C untuk
menambahkan kelicinan dan kehalusan kulit serta mencegah pertumbuhan
jerawat.
DURIAN BELANDA
Durian Belanda atau Soursop,buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?
Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.
Pohonnya rendah, di Brazil dinamai 'Graviola', di Sepanyol 'Guanabana' bahasa Inggeris dipanggil 'Soursop'. Di Indonesia , dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis , dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.
Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.
Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah: Jauh dipedalaman hutan Amazon, tumbuh 'pohon ajaib', yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.
Hasil penyelidikan membuktikan “pohon ajaib” dan buahnya ini :
i) Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.
ii) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.
iii) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.
iv) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.
Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika . Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :
1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar , Payu Dara , Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.
2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan!
3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.
Penyelidikan telah dilakukan secara ekstensif pada pohon “ajaib” ini,selama bertahun-tahun tapi kenapa kita tidak tahu langsung mengenai hal ini ? Jawabnya adalah : Begitu mudah kesihatan kita, kehidupan kita, dikendalikan oleh yang memiliki wang dan kekuasaan!
RAMBUTAN
Manfaat Rambutan:-
Rambutan adalah salah satu tanaman yang multi guna. Semua bagian dari
tanaman ini, dari kulit, daun, biji, sampai akar, dapat berfungsi
sebagai obat. Daya tawarnya juga luar biasa. Demam, uban, disentri,
sariawan, sampai kencing manis, bisa terobati dengan ramuan yang tepat.
Jenis-jenis buah rambutan yang tumbuh di Indonesia adalah : ropiah, simacan, sinyonya, lebakbulus, dan binjei. Bagi Anda yang ingin menamam buah ini caranya sangat mudah
Ada tiga cara yang kang salman ketahui dalam pembiakan yaitu dengan penanaman biji, tempelan tunas, atau dicangkok.
Bagian tanaman rambutan yang dapat kita manfaatkan yaitu : kulit buah, kulit kayu, daun, biji, dan akarnya.
Detail manfaat buah rambuatan adalah sebagai berikut:
Kulit buah : untuk mengatasi disentri, demam
Kulit kayu : untuk mengatasi sariawan
Daun : untuk mengatasi diare dan menghitamkan rambut
Akar : untuk mengatasi demam
Biji : untuk mengatasi kencing manis (diabetes melitus)
Untuk obat yang diminum, tidak ada dosis rekomendasi. Lihat contoh pemakaian di bawah!
Untuk pemakaian luar, giling daun sampai halus, lalu tambahkan sedikit air. Gunakan air perasannya untuk menghitamkan rambut yang beruban.
Contoh – contoh pemakaian:
Disentri. Cuci kulit buah rambutan (10 buah), potong-potong seperlunya. Tambahkan tiga gelas minum air bersih, lalu rebus sampai airnya tersisa separuhnya. Setelah ,dingin, saring dan minum sehari dua kali, masingmasing tiga perempat gelas.
Demam. Cuci kulit buah rambutan yang telah dikeringkan (15 g). Tambahkan tiga gelas air bersih, lalu rebus sampai mendidih selama 15 menit. Setelah dingin, saring dan minum tiga kali sehari, masing-masing sepertiga bagian.
Menghitamkan rambut beruban. Cuci daun rambutan secukupnya, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan sedikit air sambil diaduk merata sampai menjadi adonan seperti bubur. Peras dan saring dengan sepotong kain. Gunakan air yang terkumpul untuk membasahi rambut kepala. Lakukan setiap hari sampai terlihat hasilnya.
Kencing manis. Gongseng biji rambutan (lima biji), lalu giling sampai menjadi serbuk. Seduh dengan satu cangkir air panas. Setelah dingin, minum airnya sekaligus. Lakukan 1–2 kali sehari
Sariawan. Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat.
Jenis-jenis buah rambutan yang tumbuh di Indonesia adalah : ropiah, simacan, sinyonya, lebakbulus, dan binjei. Bagi Anda yang ingin menamam buah ini caranya sangat mudah
Ada tiga cara yang kang salman ketahui dalam pembiakan yaitu dengan penanaman biji, tempelan tunas, atau dicangkok.
Bagian tanaman rambutan yang dapat kita manfaatkan yaitu : kulit buah, kulit kayu, daun, biji, dan akarnya.
Detail manfaat buah rambuatan adalah sebagai berikut:
Kulit buah : untuk mengatasi disentri, demam
Kulit kayu : untuk mengatasi sariawan
Daun : untuk mengatasi diare dan menghitamkan rambut
Akar : untuk mengatasi demam
Biji : untuk mengatasi kencing manis (diabetes melitus)
Untuk obat yang diminum, tidak ada dosis rekomendasi. Lihat contoh pemakaian di bawah!
Untuk pemakaian luar, giling daun sampai halus, lalu tambahkan sedikit air. Gunakan air perasannya untuk menghitamkan rambut yang beruban.
Contoh – contoh pemakaian:
Disentri. Cuci kulit buah rambutan (10 buah), potong-potong seperlunya. Tambahkan tiga gelas minum air bersih, lalu rebus sampai airnya tersisa separuhnya. Setelah ,dingin, saring dan minum sehari dua kali, masingmasing tiga perempat gelas.
Demam. Cuci kulit buah rambutan yang telah dikeringkan (15 g). Tambahkan tiga gelas air bersih, lalu rebus sampai mendidih selama 15 menit. Setelah dingin, saring dan minum tiga kali sehari, masing-masing sepertiga bagian.
Menghitamkan rambut beruban. Cuci daun rambutan secukupnya, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan sedikit air sambil diaduk merata sampai menjadi adonan seperti bubur. Peras dan saring dengan sepotong kain. Gunakan air yang terkumpul untuk membasahi rambut kepala. Lakukan setiap hari sampai terlihat hasilnya.
Kencing manis. Gongseng biji rambutan (lima biji), lalu giling sampai menjadi serbuk. Seduh dengan satu cangkir air panas. Setelah dingin, minum airnya sekaligus. Lakukan 1–2 kali sehari
Sariawan. Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat.
MANGGIS
Manggis atau nama saintifiknya (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan
tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok
manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah
berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai “ratu segala buah” sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai “raja segala buah”
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia
mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh,
Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica
dan DuPetit-Thouars.Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia
sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari
100F, biji benih mati pada 45F.
Orang Barat telah mengkaji buah ini dan mengkomesialkan dan mereka
menghasilkan jutaan ringgit. Waktu kita makan sahaja dan kulitnya kita
buang, tetapi khasiat buah ini terletak banyak pada kulitnya. Walaupun
rasa kelat dan pahit, tetapi ia mengandungi banyak khasiat.
Khasiat dan kegunaan
Buah manggis kaya dengan Xanthones yang merupakan sejenis
antikoksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem
imunisasi badan.
Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai
ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan
mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim
hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis
(gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber
pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.
Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah
manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi
yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar
hilang sekiranya terkena baju.
DELIMA MERAH
Buah delima memang terkenal dengan khasiat yang sangat baik untuk tubuh kita antaranya ialah:
Khasiat Buah delima untuk kesihatan
- Buah delima mengandungi antioksidan Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi. Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. Kerosakan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser, penyakit jantung dan alzheimer.
- Buah delima dapat Melindungi jantung kita kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat diarteri. Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.
- Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).
- Buah delima dapat Mencegah dan mengubati kanser
, Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengubati berbagai jenis
kanser: Jus buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan
dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah
pembentukan sel kanser payudara.
– Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan sel-sel leukemia kembali menjadi normal.
– buah delima membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat. Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205g jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.
- Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer. Dalam sebuah studi, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik
- Buah delima Sumber nutrisi Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.
Khasiat Buah delima untuk kecantikan kulit
- sumber asid folat dan antioksidan dalam buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat merangsang, menyaktoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.
- Kandungan gula Buah delima mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.
- Lagi satu buah delima juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat caranyer sangat mudah Ok ….lepas makan buah delima jangan buang kulitnyer ambik kulit buah delima jemur sehingga kulitnyer kecut…kemudian kisar atau kalau rajin tumbuk sampai lumat sehingga ianya menjadi serbuk…kemudian simpan dalam bekas..dan apabila nak digunakan ambik sedikit serbuk tadi tambahkan sedikit air perahan limau nipis dan sapukan pada wajah..biarkan ianyer kering kemudian basuh…
Khasiat Buah delima untuk ibu mengandung
- Buah delima Melindungi otak bayi semasa kelahiran dalam Sebuah kajian dalam Pediatric Research menyatakan dengan hanya minum jus buah delima selama kehamilan dapat membantu melindungi otak bayi yang baru lahir.
- Jus buah delima dapat melahirkan anak yang sihat dan cerdas., Bagi ibu yang mengandung Buah delima merupakan buah terbaik untuk dimakan kerana ianya kaya dengan kandungan asid folik yang tinggi yang dapat mencegah kecacatan tiub saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumsum tulang belakang dan langit-langit bibir sumbing pada bayi.
- Jus buah delima juga dapat mengelakkan kejang kaki yang biasa dihadapi oleh wanita hamil.
Tip memilih buah delima
- Ketika membeli buah delima, pilih buah delima yang berat dan kulitnyer bersih tampa cela wah memang segar betulla dan kulit tak merekah-rekah. Buah Delima boleh tahan selam a 6 bulan kalau disimpan dalam peti ais…lamaka
- Untuk makan buah delima terlebih dahulu kopek kulitnyer dan hiris kulitnya dari atas ke bawah pada tiga atau empat bahagian. Dan mulakan aktiviti mengutil isi buahnya ke dalam mangkuk.dan nikmatinyer keenakannyer…..
Fakta mengenai Buah delima
- Delima atau Punica granatum – sejenis pokok renek atau pokok kecil berdaun luruh boleh membesar sehingga ketinggian lima hingga lapan meter.
- Berasal dari Asia Barat Daya dan ditanam secara semula jadi di seluruh kawasan Mediterranean dan Kausasus sejak zaman purba lagi.
- Turut ditanam secara meluas di Afghanistan, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Iran, Iraq, India, Pakistan, Syria, Turki serta kawasan lebih kering di Asia Tenggara seperti Semenanjung Malaysia, India Timur, dan kawasan tropika di Afrika.
- Delima dibawa masuk ke Amerika Latin dan California oleh peneroka Sepanyol pada tahun 1769. Delima kini ditanam di sebahagian California dan Arizona untuk pengeluaran jus.
- Di Hemisfera Utara, delima biasanya berbuah bermula pada September sehingga Februari, manakala di Hemisfera Selatan, musim buah delima bermula dari Mac sehingga Mei.
- Saiz buah delima matang sekitar 7-12 sentimeter diameter, bergantung kepada pelbagai jenis dengan bentuk bulat heksagon.
- Berkulit tebal warna kemerahan dan kekuningan pada lapisan luar.
- Sebiji buah delima terdapat sekitar 700-800 benih biji padat dipanggil arils yang berwarna merah.
CIKU
Ciku atau nama sainsnya Achras zapota adalah antara buah-buahan tropika
yang lazat rasanya dan mempunyai isi yang lembut dan halus. Buah ciku
biasanya dimakan terus bukan sahaja enak dimakan malahan banyak
khasiatnya. Kandungan gula, vitamin C dan mineral terutamanya kalsium
dalam buah ciku adalah tinggi. Buah ciku sebenarnya setanding dengan
buah pir dalam kandungan vitamin A, vitamin BI, B2 dan niasin, tetapi
kandungan vitamin C dan kalsiumnya lebih tinggi. Selain dimakan terus,
buah ciku boleh dijadikan halwa, jeli dan hirisan kering.
Pokok ciku agak kecil atau sederhana, iaitu tingginya mencapai 25 m. Pokok ciku berbentuk piramid semasa kecil dan menjadi bulat apabila matang. Ciku ialah sejenis tumbuhan yang menghijau sepanjang tahun, berdahan rendah, berdaun lebat serta mempunyai batang yang liat. Pokok ciku lambat membesar tetapi dapat hidup lama. Satu ciri pokok ciku yang menarik ialah kebanyakan bahagian pokoknya, terutamanya kulit kayu mempunyai getah. Getah ini ialah chicle yang dahulunya digunakan sebagai bahan asas gula getah.
Daun ciku ialah jenis mudah, agak tebal, berwarna hijau tua dan
berkilat. Daun-daun bersusun di hujung ranting muda. Bentuk daun bujur
telur berukuran 5 – 13 cm panjang dan 2.5 – 6.5 cm lebar. Bunga biasanya
dikeluarkan di celah daun dan kadang-kadang di hujung ranting. Bunga
ciku ukuran kira-kira 5 – 6 cm lebar. Kulit buah nipis dan berwarna
perang kotor. Buah yang cukup masak mempunyai kulit yang berwarna perang
dan tidak begitu menarik. Isi ciku lembut dan berwarna perang pucat.
Rasanya manis dan berjus.Teksturnya halus tetapi kadang-kadang agak
kesat atau berpasir. Di dalam isi terdapat 1 hingga 6 biji yang keras
dan leper, berwarna hitam kecil, berwarna putih dan tidak begitu jelas
kerana tidak kembang penuh. Bunga ini jenis lengkap, iaitu mengandungi
stamen dan stigma pada sekuntum bunga. Buah ciku berbentuk hampir bulat
atau bujur . Biji-biji ini sangat mudah diasingkan danpada isinya.Pokok ciku agak kecil atau sederhana, iaitu tingginya mencapai 25 m. Pokok ciku berbentuk piramid semasa kecil dan menjadi bulat apabila matang. Ciku ialah sejenis tumbuhan yang menghijau sepanjang tahun, berdahan rendah, berdaun lebat serta mempunyai batang yang liat. Pokok ciku lambat membesar tetapi dapat hidup lama. Satu ciri pokok ciku yang menarik ialah kebanyakan bahagian pokoknya, terutamanya kulit kayu mempunyai getah. Getah ini ialah chicle yang dahulunya digunakan sebagai bahan asas gula getah.
Jenis-jenis ciku yang paling popular di Semenanjung Malaysia ialah Jantung, Be tawi dan Subang. Ciku Jantung mempunyai buah yang agak besar, iaitu 90 – 120 g, berbentuk bujur dan berwarna perang kemerahan pucat Isinya lembut teksturnya halus, berjus dan berbau harum.Wamanya perang kemerahan, mengandungi 3-6 biji yang hitam berkilat, keras dan leper. Saiz buahnya agak seragam dan mudah dikendalikan.
Ciku Subang banyak ditanam di kawasan Subang, Selangor. Buah jenis ini berbentuk bujur dan saiznya sederhana. Rasanya sangat manis dan tekstur isinya lebih halus dan tidak berpasir dibandingkan dengan ciku Betawi dan Jantung. Ciku Betawi mempunyai saiz dan kemanisan buah yang sedertiana. Bentuknya bujur sedikit atau hampir-hampir bulat. Kulit buahnya nipis. Isinya manis tetapi tekstumya agak kesat dan berpasir.
Ciku adalah antara buah-buahan yang digemari ramai dan berpotensi sebagai buah segar untuk pasaran tempatan. Antara masalah yang dihadapi ialah tempoh penyimpanan buah yang singkat dan pengendalian buah yang agak rumit.
Ciku - Penawar Buang Air Berdarah
Tabiat
mengabaikan pemakanan boleh menimbulkan keadaan-keadaan yang tidak
menyenangkan. Masalah sembelit boleh terjadi jika makanan yang dimakan
tidak dihadam dengan baik, kurang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran
serta kurang meminum air. Keadaan ini jika dibiarkan boleh membawa
kesan-kesan yang lebih buruk, antaranya buang air berdarah atau buasir.
Satu cara dalam kaedah pengubatan tradisional ialah dengan menggunakan
buah ciku. Cara yang lebih berkesan untuk merawat buang air berdarah
ialah dengan memakan buah ciku yang belum cukup tua, iaitu dengan
menumbuk hingga lumat dan dicampur dengan sedikit air panas dan garam.
Seelok-eloknya diamalkan sebelum sarapan pagi.
Limau berasal dari negara China tetapi telah lama tersebar di
AsiaTenggara dan negara- negara Mediterranean. Kini tanaman tersebut
tersebar luas ke merata kawasan tropika dan subtropika. Banyak jenis
limau di tanam di negara ini seperti limau manis, limau bali, limau
nipis, limau kasturi, limau cembul, limau purut dan lain-lain. Antaranya
yang paling popular di tanah rendah ialah limau manis dan limau bali.
Di tanah tinggi seperti Cameron Highlands, jenis limau utama yang ditanam ialah limau kupas (mandarin/tangerine) dan limau potong (sweet orange). Sekurang- kurangnya lima jenis limau mandarin ditanam di Cameron Highlands, iaitu limau manis, limau mandarin kuangtung, limau ponkan, limau liukan dan limau mandarin chaozhoukan. Limau potong (C. sinensis) varieti navel ditanam secara besar-besaran berbanding dengan limau mandarin. Limau potong yang berbiji kurang digemari kerana kandungan asidnya lebih tinggi.
Limau manis kecil, iaitu tingginya hanya 3-4 m.Walaupun berdahan
rendah pada aras tanah, dahan-dahannya yang tumbuh tegak membentuk
kanopi yang padat dan tidak terbuka. Daun-daun berwarna hijau tua,
berkilat dan berbentuk lanseolat. Tangkai daunnya bersayap sempit.
Bunga-bunganya kecil dan dikeluarkan dalam jambak. Warna bu-nganya putih
dan berbau wangi. Buah bersaiz sederhana, hampir bulat tetapi leper di
kedua-dua hujung, Kulit buahnya nipis dan mudah dikupas daripada isi.
Warna kulitnya ber-beza-beza, daripada hijau tua berkilat hingga kuning
apabila masak. Ulas- ulas buah mudah diasingkan antara satu sarna lain.
Buah yang masak berbau harum. Rasanya manis dan berjus. Setiap ulas
mengandungi biji yang kecil dan berwarna hijau pucat
Walaupun pokok limau berbuah tidak mengikut musim, kemuncak pengeluaran buah ialah dua kali setahun, iaitu pada bu- lan Julai hingga Ogos dan Oktober hingga November. Pokok cantuman atau tut mengeluarkan buah 2 1/2-3 tahun selepas ditanam.
Penanaman limau manis pada masa ini agakberkurangan keranatanaman ini rentan terhadap penyakit reput batang Phytophtora seperti limau mandarin Cleopatra, limau rangpur dan citrumelo.
Walaupun pokok limau berbuah tidak mengikut musim, kemuncak pengeluaran buah ialah dua kali setahun, iaitu pada bu- lan Julai hingga Ogos dan Oktober hingga November. Pokok cantuman atau tut mengeluarkan buah 2 1/2-3 tahun selepas ditanam.
Penanaman limau manis pada masa ini agakberkurangan keranatanaman ini rentan terhadap penyakit reput batang Phytophtora seperti limau mandarin Cleopatra, limau rangpur dan citrumelo.
Lemon Berkesan Merawat Tonsilitis
Tonsilitis
atau penyakit radang tonsil dibahagian kerongkong berpunca daripada
serangan kuman bakteria streptokokus. Ia dapat di rawat dengan berkumur
menggunakan jus lemon sebelum diminum atau nama saintifiknya Citrus
limon. Lemon yang kaya dengan vitamin C serta zat besi, patasium,
kalsium dan fosforus berkesan merangsangkan sistem pelalian untuk
membunuh kuman streptokokus.
Serabut atau bulu-bulu putih
yang terdapat di sebelah dalam kulit lemon dan limau-limau sitrus yang
lain mengandungi bioflavonoids yang berkhasiat untuk kesihatan. Oleh itu
serabut itu perlu dikikis daripada kulit kemudian dicampur dengan isi
lemon sebelum dikisar halus. Lemon juga dengan vitamin B kompleksnya
juga bertindak membunuh sejenis kuman bakteria dikenali sebagai
stafilokokus. Ia turut berkesan untuk menghindarkan penyakit-penyakit
kelamin seperti gonorea, sifilis dan klamidia.
No comments:
Post a Comment