- Basuh tangan dengan sabun setiap kali sebelum menyediakan
makanan dan selepas ke tandas. Tangan merupakan tempat yang sering mengumpul
kotoran dan habuk, termasuk kuman (bakteria dan virus), yis dan kulat.
- Amalkan kebersihan diri yang baik. Rambut, hidung atau mulut
janganlah disentuh semasa menyediakan makanan. Luka-luka kecil dan kudis di
muka, tangan dan lengan perlulah dibalut dengan plaster. Tanggalkan cincin,
gelang dan jam sebelum menyediakan makanan kerana barang-barang tersebut mudah
dilekati kotoran yang membolehkan bakteria mencemari makanan.
- Jangan bersin atau batuk ke arah makanan.
- Sentiasa gunakan tuala yang bersih. Gunakan tuala yang
berasingan untuk mengelap pinggan mangkuk, mengelap tangan atau mengelap meja
bagi mengelakkan pencemaran silang.
- Cuci pinggan mangkuk, sudu, garpu, periuk belanga dan peralatan
dapur yang lain, terutamanya papan landas dan pisau dengan sabun dan bilas
dengan air yang bersih. Sekiranya boleh, gunakan air panas. Pastikan peralatan
menghidang makanan seperti pinggan, mangkuk, sudu, garpu dan gelas bersih
sebelum digunakan.
- Gunakan papan landas dan pisau yang berasingan bagi memotong
bahan-bahan makanan yang dimakan mentah seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan
roti dari yang digunakan untuk memotong ayam, daging dan ikan.
- Bersihkan dapur, bahagian atas kabinet dan meja serta lantai
dengan menggunakan air bersih dan sabun pencuci bagi mengurangkan masalah lalat,
tikus dan lipas. Gunakan air panas di mana boleh. Pastikan agar dapur dan sinki
sentiasa bersih dan kering.
- Basuh semua makanan dengan air yang bersih dan mengalir.
- Tudung dan simpan semua makanan yang dimasak dengan sempurna.
Simpanlah makanan di dalam bekas yang bersih dan bertutup untuk mengelak
kerosakan dan pencemaran. Jangan sekali-kali menggunakan bekas racun untuk
menyimpan makanan atau minuman dan elakkan daripada menggunakan surat khabar
bagi menutup makanan.
- Jangan biarkan makanan yang telah dimasak pada suhu bilik
selama lebih dari empat jam.
- Ahli keluarga yang demam, batuk, selsema atau cirit birit tidak
digalakkan menyediakan makanan kerana mereka boleh menyebarkan kuman ke dalam
makanan.
- Kebersihan tempat menyimpan makanan adalah sangat penting.
Almari tempat menyimpan makanan hendaklah sentiasa ditutup dengan rapat bagi
mengelakkan daripada dimasuki tikus dan serangga seperti lalat dan lipas. Almari
tersebut juga perlulah mempunyai pengudaraan yang cukup untuk mengeluarkan bau
dan haba yang berlebihan. Cara penyimpanan makanan yang betul dapat mengurangkan
kerosakan, pencemaran dan pembaziran bahan-bahan makanan. Didik anak-anak cara
menyimpan makanan mudah rosak yang tidak digunakan serta merta.
- Makanan perlu disimpan pada suhu yang betul bagi menjaga mutu
dan khasiatnya. Makanan yang telah dimasak hendaklah dimakan secepat mungkin,
sebaik-baiknya ketika masih lagi panas. Jika makanan hendak disejukbekukan,
bahagikan makanan yang hendak disejukbeku kepada siaz hidangan yang kecil.
Gunakan bekas yang leper dan bertutup atau masukkannya ke dalam plastik makanan
dan tandakan dengan tarikh makanan disimpan. Elakkan dari menggunakan semula
bekas styrofoam untuk menyimpan makanan. Cairkan makanan beku di bahagian bawah
dalam peti sejuk atau di dalam ketuhar gelombang mikro. Elak dari mencairkan
makanan beku pada suhu bilik. Makanan yang telah dicairkan tidak boleh dibekukan
semula.
- Bahagian bawah dalam peti sejuk (refrigerator) sangat sesuai
untuk menyimpan makanan yang mudah rosak yang tidak perlu dibekukan.Suhunya
perlu dikekalkan pada 4C atau kurang.
|
No comments:
Post a Comment