Waktu memasak : 10 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang
BAHAN-BAHAN:
- 150gm sotong l dipotong nipis dan dicelur
- 150 suhun l dicelur
- 2 sudu kerisik kelapa
- 2 batang serai l dihiris halus
- 2 ulas bawang besar l dihiris halus
- 4 ulas bawang merah
- 4 biji cili merah l dibuang biji dan dihiris halus
- 2 sudu makan udang kering l direndam dan ditumbuk halus
- 2 biji limau nipis
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Didihkan air dan rebus sotong dan suhun secara berasingan.
- Gaulkan sotong dan suhun bersama kesemua bahan lain.
- Masukkan perahan jus limau nipis dan perasakan dengan garam secukup rasa.
MASAK LEMAK CILI API PUCUK PEGAGA
Pastikan kuah sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
- 1 ikat pucuk pegaga l dibersihkan dan dibuang akarnya
- 5gm ikan bilis
- 1 batang serai l dititik
- 1 keping asam keping
- 750ml santan pekat
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUK:
- 10 biji cili padi
- 3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan, bahan tumbuk, ikan bilis, serai dan asam keping ke dalam periuk. Didihkan dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan pucuk pegaga dan kacau rata sehingga pucuk pegaga layu dan masak sempurna.
- Akhir sekali, perasakan secukupnya. Kacau seketika dan angkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
BUBUR PENGAT PISANG
Boleh juga gunakan pisang jenis lain untuk resipi ini.
Waktu memasak : 35 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang
BAHAN-BAHAN:
Saiz hidangan untuk : 4 orang
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji pisang ‘Awak’ | dihiris
- 30gm biji sagu
- 90gm gula pasir
- 250ml air
- 240ml santan pekat
- 480ml santan cair
- 2 helai daun pandan
- ¼ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Di dalam periuk, rebus pisang, biji sagu, gula pasir dan daun pandan bersama air.
- Kacau dan biarkan hingga pisang empuk. Masukkan santan cair diikuti dengan santan pekat
- Kemudian, letakkan garam dan kacau hingga pekat dan mendidih.
- Hidangkan dan sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment