nuffnang

LIKE ME

Wednesday, 18 July 2012

Virus Hepatitis C Jarang Ditemui Tapi Berbahaya


Jika minggu lalu, Klinik Lelaki memaparkan tentang Hepatitis B yang menjadi pembunuh senyap dan meragut banyak nyawa, kali ini sempena dengan Hari Hepatitis Sedunia yang berlangsung pada bulan Julai ini, dipaparkan pula satu lagi penyakit iaitu Hepatitis C yang tak kurang berbahaya.
Virus hepatitis C pula secara utamanya dijangkiti menerusi hubungan secara langsung dengan darah yang telah dijangkiti. Virus ini amat jarang ditemui berjangkit akibat cecair lain dari tubuh. Jumlah pesakit hepatitis C adalah sedikit di Malaysia berbanding hepatitis B.
Golongan Berisiko
• Pasangan hubungan seksual dengan individu dijangkiti.
• Anggota kesihatan dan pekerja penyelamat awam yang pekerjaan mereka terdedah kepada pengendalian darah atau cecair badan (seperti doktor, doktor gigi, jururawat, anggota dan penghuni penjara dan institusi orang-orang cacat mental.
• Individu yang mempunyai berbilang pasangan seks.
• Penagih dadah yang menggunakan suntikan.
• Penerima hasil atau produk darah sebelum tahun 1994.
• Pesakit yang menjalani rawatan hemodialisis.
• Sehingga kini belum ada vaksin untuk hepatitis C.
Gejala Hepatitis Di Malaysia
Menurut Profesor Dr. Rosmawati Mohamed, Konsultan Hepatologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya yang juga merupakan Pengerusi Penganjuran Kempen Kesedaran Sempena Hari Hepa titis Sedunia 2011 di Malaysia, di negara-negara Asia penularan virus hepatitis B lebih kerap berlaku dari ibu kepada anak sewaktu proses kelahiran pada nisbah 9:10.
“Di Malaysia dianggarkan 1 dalam 15 orang akan menghidap hepatitis kronik sama ada B atau C. Ini juga akan meningkatkan risiko masalah berkenaan menjadi sikosis atau kanser. Hakikatnya penyakit ini boleh dikategorikan sebagai ‘silent disease’.
“Individu yang menghidap hepatitis lazimnya hanya mengetahui akan penyakit yang dialami pada peringkat kronik atau setelah ia menjadi kanser peringkat empat. Mengapa saya katakan ia adalah ‘silent disease’ kerana sebenar nya ia mengambil masa di antara 30 hingga 50 tahun untuk berubah menjadi sirosis dari hari pertama jangkitan. Selama itu kebanyakan dari pesakit langsung tidak mengetahuinya atau diserang gejala yang teruk,” terang Profesor Dr. Rosmawati dengan terperinci.
Kebanyakan kes hepatitis di Malaysia juga berlaku di kalangan masyarakat Cina dan sangat rendah peratusannya di kalangan masyarakat India. Malaysia juga merupakan negara ketujuh yang mempunyai statistik penghidap hepatitis yang tinggi dan kebanyakannya berlaku di kalangan lelaki.
Selain itu Profesor Dr. Rosmawati juga turut menekankan akan kepentingan mendapat vaksinasi awal dan lakukan ujian saringan. “Rawatan yang ditawarkan sangat efektif iaitu dengan kadar 80% peluang penyembuhan jika dikesan awal. Untuk itu amat penting ujian saringan dan jangan pandang remeh soal kesihatan anda,” nasihatnya lagi.
Cara Elak Hepatitis B Dan C
Pencegahan
Dapatkan perlindungan, ketahui faktor risiko untuk hepatitis B dan C.
Diagnosis
Lakukan ujian saringan hepatitis B dan S adalah langkah bijak yang mudah dan ringkas dalam melakukan pencegahan.
Perlindungan
Dapatkan vaksinasi, dalam kes hepatitis B, ada vaksinasi untuk menjamin langkah pencegahan yang diambil lebih selamat.
Rawatan
Dalam kebanyakan kes jang kitan virus hepatitis B dan C, rawatan yang diberikan sangat efektif untuk menyembuh kan pesakit di peringkat awal.
Hari Hepatitis Sedunia
Kempen ini akan dijalankan secara besar-besaran di Malaysia bermula dari 23 Julai hingga 28 Julai 2011. Ia akan berlangsung di perkarangan pusat membeli-belah Sunway Pyramid. Kempen yang mendapat kerjasama dari pelbagai pihak ini akan membawa tema ‘Know your liver, B aware, C a doctor’. Di antara aktiviti yang bakal diadakan sepanjang kempen ini adalah :
Pemeriksaan Saringan Hepatitis
• Pemberian vaksinasi hepatitis B.
• Forum kesihatan kepada umum.
• Siri ceramah dan kempen kesedaran menerusi radio dan televisyen.
• Pengedaran risalah berkenaan Hepatitis B dan C.
• Kempen kesedaran terhadap penyakit hepatitis di pejabat, kilang dan taman-taman riadah.
• Pameran fotografi .
• Kaunseling perubatan dengan pakar untuk mereka yang baru disahkan menghidap hepatitis.
• Dan pelbagai acara lain yang bakal memberikan pelbagai manfaat untuk anda.

No comments:

Post a Comment