nuffnang

LIKE ME

Sunday, 30 September 2012

TIP CANTIK

TIP CANTIK8 Amalan cegah Heart Attack

1 KURANGKAN LEMAK YANG TIDAK BAIK DAN KOLESTEROL
Cara yang paling baik untuk mengurangkan makanan berlemak dalam diet adalah dengan mengehadkan jumlah lemak seperti mentega, marjerin dan shortening yang digunakan dalam makanan. Anda juga boleh mengurangkan jumlah lemak dalam diet dengan memilih jumlah pengambilan daging kurang daripada 10 peratus lemak.
2 PILIH SUMBER PROTEIN RENDAH-LEMAK
Daging, ayam dan ikan, produk tenusu rendah lemak dan telur merupakan sumber protein yang penting untuk tubuh. Ikan merupakan alternatif yang baik menggantikan daging. Semua jenis ikan baik untuk kesihatan jantung kerana kaya dengan lemak omega-3 yang boleh membantu merendahkan lemak dalam darah yang dipanggil triglycerides. Jumlah lemak omega-3 paling banyak ditemui pada ikan salmon, kembung dan herring. Sumber lain boleh ditemui pada fl axseed, walnut, kacang soya dan minyak kanola.
3 MAKAN LEBIH BANYAK SAYUR-SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN
Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber penting untuk vitamin dan mineral. Sumber ini rendah kalori tetapi kaya dengan fi ber. Sayuran dan buah-buahan juga mengandungi bahan yang boleh menghindarkan penyakit kardiovaskular. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan untuk menggantikan makanan berlemak seperti daging, keju dan makanan ringan.
4 PILIH MAKANAN BIJIRIN

Makanan bijirin adalah kaya dengan fi ber juga memainkan peranan mengawal tekanan darah dan kesihatan jantung. Anda boleh menambahkan jumlah bijirin dalam diet dengan mengambil makanan seperti fl axseed. Ia adalah bijirin yang berwarna coklat yang kaya dengan fi ber dan lemak omega-3 yang boleh mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah. Anda boleh menambah bijirin dalam minuman dan juga makanan. Oat juga dikatakan boleh membantu penghadaman.

No comments:

Post a Comment