Ketupat Kuning Saga
BAHAN-BAHAN :
8 cawan beras pulut (dibasuh dan direndam
bersama air selama dua ke tiga jam)
8 cawan santan
1 helai daun pandan
18 biji kelongsong ketupat
8 cawan beras pulut (dibasuh dan direndam
bersama air selama dua ke tiga jam)
8 cawan santan
1 helai daun pandan
18 biji kelongsong ketupat
CARA MEMBUATNYA :
1. Masukkan beras yang telah siap dibasuh dan ditapis ke dalam kelongsong ketupat
2. Pastikan sukatan tidak terlalu penuh.
3. Setelah itu, masak bersama santan yang telah dicampur garam dan sehelai daun pandan
4. Angkat apabila ia betul-betul masak.
• Untuk 18 biji ketupat
1. Masukkan beras yang telah siap dibasuh dan ditapis ke dalam kelongsong ketupat
2. Pastikan sukatan tidak terlalu penuh.
3. Setelah itu, masak bersama santan yang telah dicampur garam dan sehelai daun pandan
4. Angkat apabila ia betul-betul masak.
• Untuk 18 biji ketupat
Rendang Daging Tok Wan
BAHAN-BAHAN :
1 kilogram daging (dipotong kecil)
2 paket kecil rempah kurma
1/2 cawan kerisik
1 biji kelapa (diambil santannya)
1/2 inci gula Melaka
sedikit air asam jawa
3 helai daun limau purut (dimayang)
1 helai daun kunyit (dimayang)
sedikit garam dan gula
1 kilogram daging (dipotong kecil)
2 paket kecil rempah kurma
1/2 cawan kerisik
1 biji kelapa (diambil santannya)
1/2 inci gula Melaka
sedikit air asam jawa
3 helai daun limau purut (dimayang)
1 helai daun kunyit (dimayang)
sedikit garam dan gula
BAHAN DIKISAR :
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
20 tangkai cili kering
CARA MEMBUATNYA :
1. Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam kuali bersama daging yang telah dipotong kecil.
2. Hidupkan api dan kacau perlahan.
3. Selepas lima minit, masukkan rempah kurma ke dalamnya dan kacau lagi.
4. Apabila air daging sedikit kering, barulah masukkan santan bersama kerisik dan gula Melaka. Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
6. Kemudian tuangkan sedikit perahan air asam jawa. Kacau. Apabila daging sedikit empuk barulah perasakan rendang dengan garam secukupnya
8. Angkat apabila daging betul-betul empuk serta sedikit berkuah.
9. Hiaskan dengan taburan daun kunyit dan limau purut yang telah dimayang ke atasnya untuk rasa yang lebih sedap
• Bahan untuk 5-6 orang
1. Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam kuali bersama daging yang telah dipotong kecil.
2. Hidupkan api dan kacau perlahan.
3. Selepas lima minit, masukkan rempah kurma ke dalamnya dan kacau lagi.
4. Apabila air daging sedikit kering, barulah masukkan santan bersama kerisik dan gula Melaka. Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
6. Kemudian tuangkan sedikit perahan air asam jawa. Kacau. Apabila daging sedikit empuk barulah perasakan rendang dengan garam secukupnya
8. Angkat apabila daging betul-betul empuk serta sedikit berkuah.
9. Hiaskan dengan taburan daun kunyit dan limau purut yang telah dimayang ke atasnya untuk rasa yang lebih sedap
• Bahan untuk 5-6 orang
Ayam Panggang Berempah Bersama Kuah Kacang
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam (dipotong kepada empat bahagian)
Bahan kisar dan perap:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
30 gram halia muda
30 gram lengkuas
2 batang serai
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar seruk ketumbar
1 ekor ayam (dipotong kepada empat bahagian)
Bahan kisar dan perap:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
30 gram halia muda
30 gram lengkuas
2 batang serai
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar seruk ketumbar
CARA MEMBUATNYA :
1. Perap ayam bersama kesemua bahan di atas dan biarkan selama satu jam.
2. Setelah itu, panggang ayam ke dalam ketuhar selama 45 minit.
3. Hidangkan ayam yang telah dimasak bersama kuah kacang mahupun nasi impit.
1. Perap ayam bersama kesemua bahan di atas dan biarkan selama satu jam.
2. Setelah itu, panggang ayam ke dalam ketuhar selama 45 minit.
3. Hidangkan ayam yang telah dimasak bersama kuah kacang mahupun nasi impit.
Burung Puyuh Masak Kelapa
BAHAN-BAHAN :
3 ekor burung puyuh
(dipotong kepada empat
bahagian)
1 cawan kelapa parut
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
(dimayang)
3 ekor burung puyuh
(dipotong kepada empat
bahagian)
1 cawan kelapa parut
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
(dimayang)
BAHAN KISAR :
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
1 batang serai
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
1 batang serai
5 tangkai cili merah
CARA MEMBUATNYA :
1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
2. Setelah itu masukkan burung puyuh yang telah dibersihkan bersama sedikit air.
3. Kacau lagi. Masukkan kerisik bersama kelapa parut.
4. Gaul kesemuanya sampai rata. Setelah itu, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Pastikan kelapa garing dan burung puyuh benar-benar masak sebelum api ditutup.
6. Akhir sekali, taburkan daun kunyit yang telah dimayang ke atasnya sebelum dihidangkan bersama lemang mahupun ketupat.
1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
2. Setelah itu masukkan burung puyuh yang telah dibersihkan bersama sedikit air.
3. Kacau lagi. Masukkan kerisik bersama kelapa parut.
4. Gaul kesemuanya sampai rata. Setelah itu, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Pastikan kelapa garing dan burung puyuh benar-benar masak sebelum api ditutup.
6. Akhir sekali, taburkan daun kunyit yang telah dimayang ke atasnya sebelum dihidangkan bersama lemang mahupun ketupat.
Kerabu Pucuk Paku
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk paku-dipotong kemudian dicelur
4 biji bawang merah-dimayang halus
20gm kerisik
1 sudu teh lada hitam
2 biji limau nipis-diambil jusnya
20ml santan pekat
Garam secukup rasa
2 ikat pucuk paku-dipotong kemudian dicelur
4 biji bawang merah-dimayang halus
20gm kerisik
1 sudu teh lada hitam
2 biji limau nipis-diambil jusnya
20ml santan pekat
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan pucuk paku bersama bawang merah, kerisik dan air perahan limau nipis.
2. Masukkan santan dan sedikit lada hitam. Gaulkan rata.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan hidangkan.
1. Gaulkan pucuk paku bersama bawang merah, kerisik dan air perahan limau nipis.
2. Masukkan santan dan sedikit lada hitam. Gaulkan rata.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan hidangkan.
Acar Rampai
BAHAN-BAHAN :
2 biji lobak merah
2 biji timun
100 gram kacang panjang
1 sudu biji sawi
2 sudu rempah daging
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
3 sudu tomato sos
1 sudu cuka
2 biji lobak merah
2 biji timun
100 gram kacang panjang
1 sudu biji sawi
2 sudu rempah daging
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
3 sudu tomato sos
1 sudu cuka
CARA MEMASAK :
1. Tumis bahan yang dikisar dan masukkan biji sawi, rempah daging,
2. Masukkan timun, lobak merah dan kacang panjang. Gaul rata dan hidangkan.
1. Tumis bahan yang dikisar dan masukkan biji sawi, rempah daging,
2. Masukkan timun, lobak merah dan kacang panjang. Gaul rata dan hidangkan.
Pulut Panggang
BAHAN-BAHAN :
3 cawan beras pulut-dibasuh dan ditos
3 cawan santan pekat
50 gram serunding daging
Daun pisang-dipotong kecil dan dilayur atas api.
Sedikit marjerin
Garam secukup rasa
3 cawan beras pulut-dibasuh dan ditos
3 cawan santan pekat
50 gram serunding daging
Daun pisang-dipotong kecil dan dilayur atas api.
Sedikit marjerin
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan beras pulut, diikuti dengan santan dan garam.
2. Gaul supaya bahan sebati.
3. Kemudian, masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dan masak sekitar 15 minit.
4. Kacau setiap lima minit agar pulut masak rata.
5. Selepas itu, sapukan marjerin di atas daun pisang.
6. Kemudian, letakkan sedikit pulut ke atas daun pisang dan ratakan.
7. Masukkan satu sudu serunding daging di tengah-tengah pulut ini.
8. Tutup inti daging ini dengan pulut.
9. Gulung daun pisang dan kemaskan dengan lidi di bahagian hujung.
10. Bakar seketika dan balik-balikkan agar pulut benar-benar masak.
11. Sedia untuk dihidangkan.
1. Masukkan beras pulut, diikuti dengan santan dan garam.
2. Gaul supaya bahan sebati.
3. Kemudian, masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dan masak sekitar 15 minit.
4. Kacau setiap lima minit agar pulut masak rata.
5. Selepas itu, sapukan marjerin di atas daun pisang.
6. Kemudian, letakkan sedikit pulut ke atas daun pisang dan ratakan.
7. Masukkan satu sudu serunding daging di tengah-tengah pulut ini.
8. Tutup inti daging ini dengan pulut.
9. Gulung daun pisang dan kemaskan dengan lidi di bahagian hujung.
10. Bakar seketika dan balik-balikkan agar pulut benar-benar masak.
11. Sedia untuk dihidangkan.
Puding Karamel
BAHAN-BAHANNYA :
300 gram gula
1 cawan air
1 liter susu segar
250 gram gula
8 biji telur
1 sudu teh esen vanila
300 gram gula
1 cawan air
1 liter susu segar
250 gram gula
8 biji telur
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUATNYA :
1. Masak gula bersama air sehingga warna bertukar perang.
2. Setelah itu tuang ke dalam acuan dan ketepikan.
3. Campurkan susu segar bersama gula, telur dan esen vanila dan putar seketika.
4. Masak ia sehingga sedikit mendidih.
5. Kemudian tuang ke dalam acuan yang sama dan bakar selama 45 minit ke satu jam pada suhu160 darjah Celsius.
1. Masak gula bersama air sehingga warna bertukar perang.
2. Setelah itu tuang ke dalam acuan dan ketepikan.
3. Campurkan susu segar bersama gula, telur dan esen vanila dan putar seketika.
4. Masak ia sehingga sedikit mendidih.
5. Kemudian tuang ke dalam acuan yang sama dan bakar selama 45 minit ke satu jam pada suhu160 darjah Celsius.
Tat Keju
BAHAN UNTUK DOH :
155 gram mentega
95 gram gula aising
1 biji telur
315 gram tepung
1 sudu teh esen vanila
155 gram mentega
95 gram gula aising
1 biji telur
315 gram tepung
1 sudu teh esen vanila
BAHAN UNTUK KRIM KEJU :
250 gram krim keju
65 gram gula
25 gram mentega
2 biji telur
1 susu besar tepung jagung
40 gram krim
Sedikit perahan jus lemon
250 gram krim keju
65 gram gula
25 gram mentega
2 biji telur
1 susu besar tepung jagung
40 gram krim
Sedikit perahan jus lemon
CARA MEMBUAT DOH :
1. Putar mentega bersama gula hingga sebati.
2. Selepas itu, masukkan telur, esen vanila serta tepung dan putar lagi.
3. Apabila sebati ambil doh dan terapkan dalam acuan tart.
4. Selepas itu bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit.
1. Putar mentega bersama gula hingga sebati.
2. Selepas itu, masukkan telur, esen vanila serta tepung dan putar lagi.
3. Apabila sebati ambil doh dan terapkan dalam acuan tart.
4. Selepas itu bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit.
CARA MENYEDIAKAN TAT KEJU :
1. Putar keju bersama gula dan mentega sehingga gebu
2. Setelah itu, masukkan telur bersama tepung jagung dan krim
3. Apabila semuanya sebati, masukkan ke dalam acuan tat yang siap dibakar dan letakkan sedikit perasa mengikut cita rasa
4. Hidangkan ketika sejuk.
1. Putar keju bersama gula dan mentega sehingga gebu
2. Setelah itu, masukkan telur bersama tepung jagung dan krim
3. Apabila semuanya sebati, masukkan ke dalam acuan tat yang siap dibakar dan letakkan sedikit perasa mengikut cita rasa
4. Hidangkan ketika sejuk.
No comments:
Post a Comment