nuffnang

LIKE ME

Monday, 6 August 2012

Kesihatan


Ketahui Penyebab Utama Sembelit
Kebelakangan ini anda rasa agak sukar untuk membuang air besar. Akibatnya perut mengembung dan rasa tidak selesa. Jika anda mengalami keadaan sebegini, jangan pula rasa susah hati. Ini kerana wanita memang kerap mengalami masalah sembelit. Jika anda mengalami sembelit dan ia amat kerap berlaku, petandanya tidak terdapat air secukupnya dalam najis. Ini satu masalah yang berlaku apabila terlalu banyak cecair diserap ke dalam usus. Najis yang terlalu keras dan kering amat sukar untuk melalui usus.
Definisi sembelit berbeza antara individu. Ada sesetengah wanita yang biasa mengalami pergerakan usus beberapa kali sehari, sementara yang lain mungkin beberapa kali seminggu. Anda tidak memerlukan rawatan sembelit kecuali anda kurang membuang air besar daripada kebiasaannya.
Jika anda mengalami sembelit dan ia amat kerap berlaku, petandanya tidak terdapat air secukupnya dalam najis. Ini satu masalah yang berlaku apabila terlalu banyak cecair diserap ke dalam usus. Najis yang terlalu keras dan kering amat sukar untuk melalui usus.
Definisi sembelit berbeza antara individu. Ada sesetengah wanita yang biasa mengalami pergerakan usus beberapa kali sehari, sementara yang lain mungkin beberapa kali seminggu. Anda tidak memerlukan rawatan sembelit kecuali anda kurang membuang air besar daripada kebiasaannya.
Penyebab Sembelit Terhadap Orang Dewasa
Sembelit boleh disebabkan pemakanan yang kurang baik, tabiat usus yang tidak baik atau masalah dalam pembuangan najis, sama ada secara fizikal, berfungsi, atau sukarela.
Berikut adalah penyebab-penyebab biasa sembelit :
1. Pemakanan yang kurang baik
Memakan makanan kaya dengan lemak haiwan (produk tenusu, daging, dan telur) atau gula halus tetapi rendah dalam serat (bijirin sepenuhnya, buah-buahan dan sayuran).
2. Pengambilan cecair tidak mencukupi 
Tidak meminum air secukupnya boleh membawa kepada najis yang keras dan kering. Cecair diserap dalam usus dan mereka yang tidak minum air secukupnya tidak melepaskan air secukupnya pula ke dalam usus besar bagi memastikan najis lembut.
3. Kopi Dan Alkohol
Pengambilan kedua-dua bahan ini mencetuskan peningkatan untuk kencing. Keadaan ini membawa kepada dehidrasi yang meningkatkan penyerapan air daripada usus. Keadaan ini boleh membawa kepada sembelit apabila tidak terdapat cecair disimpan dengan secukupnya dalam najis.
4. Tabiat Usus Yang Tidak Baik
Tidak menghiraukan keinginan untuk mengalami pergerakan usus boleh memulakan kitaran untuk sembelit. Selepas satu jangka tertentu, anda mungkin tidak mempunyai perasaan untuk menggerakkan usus. Keadaan ini boleh membawa kepada sembelit yang semakin teruk. Sebagai contoh, anda mungkin mengelak untuk ke tandas kerana terlalu sibuk.
5. Ubatan
Banyak ubat-ubatan boleh menyebab kan sembelit. Ini termasuklah antasid yang mengandungi aluminium hydroxide, ubat antispasma, ubat anti kemuru ngan, tablet besi, ubat antikonvulsi, diuretik dan ubat penahan sakit.
6. Menggembara
Perubahan dalam gaya hidup, pengambilan cecair yang rendah, dan memakan makanan segera boleh menyebabkan sembelit.
7. Sindrom Usus Rengsa (IBS)
Disebabkan perubahan dalam fungsi usus, jika seseorang mengalami masalah ini, mereka boleh mengalami sakit perut, angin berlebihan, kembung dan sembelit. Kadangkala cirit-birit juga boleh berlaku.
8. Penyalahgunaan Laksatif Atau Julap
Tabiat menggunakan laksatif secara perlahan-lahan akan menghasilkan kecenderungan kepadanya.
9. Kehamilan
Sembelit semasa kehamilan boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Setiap satu daripada keadaan yang disebut ini menghasilkan kesakitan teruk semasa pembuangan air besar. Keadaan ini mencetuskan pengecutan pada otot sfinkter anal (dubur). Pengecutan ini boleh menangguhkan pergerakan usus dan mengurangkan keinginan usus untuk terbuka bagi mengelakkan kesakitan dubur.
• Tekanan mekanikal pada usus oleh rahim yang berat.
• Perubahan hormon semasa hamil.
• Perubahan dalam pengambilan makanan dan cecair.
• Fisur dubur (kerekahan dalam dubur)
• Buasir menyakitkan.
• Penyempitan dubur.
10. Usus Terhalang
Pemampatan mekanikal dan gangguan terhadap fungsi usus yang normal boleh berlaku dalam beberapa cara berikut :
• Perparutan pada usus daripada keradangan berikutan dengan penyakit seperti diverticulitis atau penyakit Crohn.
• Keradangan pelekatan dan penyambungan tisu-tisu.
• Kanser usus.
• Hernia abdomen, usus berbilang menjadi tersekat.
• Batu empedu yang tersepit dan tidak dapat digerakkan dalam usus.
• Pemusingan usus sesama sendiri (volvulus).
• Kemasukan ke dalam usus melalui anus.
• Pelekatan selepas pembedahan boleh menghalang usus kecil dan menyebabkan ketidakbolehan untuk membuang angin atau menggerakkan usus, tetapi ia jarang menghalang usus besar.
11. Masalah-masalah mekanikal pada dubur dan rektum yang melibatkan rektum terkeluar dari anus atau masuk ke dalam vagina.
12. Kerosakan saraf di antara usus
13. Penyakit tisu penghubung seperti scleroderma dan lupus.
14. Kelenjar tiroid yang tidak berfungsi dengan baik.
15. Keracunan plumbum dan penyakit metabolik.
16. Usia iaitu orang dewasa yang tua lebih mudah untuk mendapat sembelit.
Rawatan SembelitPengambilan serat dalam pemakanan adalah amat penting kerana ia memastikan najis lebih besar dan lembut yang sekaligus memudahkan ia bergerak. Tambah pengambilan jumlah serat dalam pemakanan sehingga anda mendapat sekurang-kurangnya
20 hingga 35 gram serat setiap hari.
Sumber Serat Yang Baik Termasuklah :• Bran dan bijirin penuh yang terdapat dalam bijirin, roti dan beras perang.
• Sayuran seperti kubis brussel, lobak merah dan asparagus.
• Buah-buahan segar atau buah-buahan kering seperti kismis, apricot dan prun.
• Kekacang.
Apabila anda mengalami sembelit, hadkan pengambilan makanan yang tinggi lemak dan rendah serat seperti keju dan produk tenusu lain, makanan diproses dan daging. Makanan-makanan ini boleh memburukkan lagi sembelit anda. Pastikan anda meminum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana air adalah amat penting untuk mencegah sembelit. Selain itu, pastikan anda bersenam dengan kerap. Menggerakkan tubuh akan memastikan usus anda bergerak juga.
Laksatif Atau PenjulapLaksatif bukanlah perkara pertama yang anda ambil untuk melegakan sembelit. Berjumpalah dengan doktor jika anda mengalami sembelit dalam jangka panjang kerana ubat yang anda ambil atau keadaan perubatan anda boleh menjadi puncanya. Di dalam kes sebegini, menghentikan ubat atau merawat masalah seharusnya melegakan sembelit.
Jika anda mencadangkan laksatif, tanya kepadanya apa jenis yang terbaik buat anda dan berapa lama anda perlu mengambilnya

No comments:

Post a Comment