MENUMIS...MEREBUS...MEMANGGANG...MENGUKUS DAN MENGGORENG..
Semuanya sudah dilakukan untuk memastikan diri anda mendapat
khasiat yang secukupnya demi mencapau sasaran iaitu ' mengguruskan badan'.
Apalagi yang tidak kena? Menurut Prof.Dr.Ir.Tien r.Muchtadi,pakar
teknologi makaann,dalam pengolahan makanan,teknik memasak amat penting dalam
mempengaruhi kandungan gizi agar makanan yang anda hasilkan itu
berkhasiat.Bukan sahaj untuk kesihatan tetapi juga dalam membantu diet anda.
Sememangnya;proses memasak yang tidak tepat boleh
menghilangkan kandungan nutrisi dan diet anda.Disini beberapa teknik memasak
yang betul dalam membantu merealisasikan impian langsing anda..Ayuh lihat satu
persatu:
MENUMIS
Ia adalah cara memasak yang paling cepat dan pemanasan hanya sebentar.Anda
perlu makan dengan segera kerana sumber nutrisi akan hilang jika dibiarkan
terlalu lama.Terdapat dua cara menumis iaitu:
STRIR FRY-menumis
ala cina.Ia memrlukan api yang sederhana.Masakan dari kuali yang panas inilah
akan membuatkan masakan lebih beraroma.
SAUTE-Berasal
dari perancis.Bahan masakan ditumis dengan menggunakan sedikit minyak atau
mentega.
Untuk mengelakkan kandungan nutrisi hilang,ikuti panduan ini:
Jenis
Buatan
Pilih
ini
Tapak besi adalah baik kerana ia dapat mengekalkan kepanasan makanan
Tapak besi adalah baik kerana ia dapat mengekalkan kepanasan makanan
dengan baik.Tetapi ,tidak boleh digunakan setiap hari kerana ia mudah
berkarat.
Daripada ini
Tapak aluminium akan membuatkan makanan lebih cepat teroksida dan
Tapak aluminium akan membuatkan makanan lebih cepat teroksida dan
akan mengurangkan kandungan nutrisi.
Bentuk
Pilih ini
Kuali cekung/datar ke dalam kerana makanan akan cepat masak dan tidak menghilangkan rasa
Kuali cekung/datar ke dalam kerana makanan akan cepat masak dan tidak menghilangkan rasa
Daripada ini
Kuali datar akan membuatkan makanan cepat masak.Namun ia sesuai untuk masakan barat
Kuali datar akan membuatkan makanan cepat masak.Namun ia sesuai untuk masakan barat
Ini adalah teknik memasak yang tertua.ia dilakukan dengan cara
memasukkan makanan ke dalam air mendidih atau susu/santan tanpa ada bahan
tambahan lain.Waalupun ia nampak mudah tetapi anda harus perhatikan tip ini:
TEKNIK MEREBUS
Cara ini
Didihkan air sehingga 100'C,bairkan selama 15 minit,barulah masukkan
Didihkan air sehingga 100'C,bairkan selama 15 minit,barulah masukkan
makanan.Ini untuk memastikan kandungan nutrisi terjaga terutamanya
merebus ikan atau mee
Daripada itu
Ada bahan mentah yang dimasak bersama untuk makanan tertentu
Ada bahan mentah yang dimasak bersama untuk makanan tertentu
sahaja seperti kacang merah dan kacang hijau.
Merebus Sayuran Hijau
Cara ini
Apabila air mendidih,masukkan sayuran hijau selama 5 minit tanpa
Apabila air mendidih,masukkan sayuran hijau selama 5 minit tanpa
menutupnya.Ini untuk ada mendapat manfaat klorofilnya
Daripada itu
Merebus lebih daripada 5 minit akan membuatkan sayuran lebih hitam
Merebus lebih daripada 5 minit akan membuatkan sayuran lebih hitam
dan kandungan nutrisi berkurangan.
MENGUKUS
Dalam teknik ini,makanan akan masak kerana manfaat daripada wap
air yang mendidih.cara ini akan baik untuk menyelamatkan makanan kerana ia
tidak terendam,diangkat atau diterbalikan.Mengukus adalah teknik memasak yang
cukup mudah.Ikuti tip ini:
Teknik Mengukus
Lakukan ini
Pastikan air dalam periuk pengukus mendidih sebelum meletakkan
makanan.Ini untuk memastikan kandungan vitamin dan mineral terjaga
Pastikan makanan yang dikukus dapat dibungkus sama saiz
Daripada ini
Dengan memasukkan makanan sebelum air mendidih akan membuatkan hasil kurang sempurna.contohnya,warna sayuran menjadi pudar.Apabila bungkusan makanan berbeza,masakan tidak masak dan kurang efisien.
MEMANGGANG
Biasanya ,daging adalah bahan utama dalam memanggang tetapi
sayuran pun boleh juga dipanggang.Inilah cara alternatif bagi anda yang ingin
menurunkan berat badan.Untuk memastikan panggangan anda berjaya,ikuti tip ini:
Teknik Memanggang
Cara ini
Perapkan makanan dengan rempah ratus yang kaya dengan antioksidan.
Apabila menggunakan arang,pastikan ia merah menyala agar tidak mempengaruhi makanan yang dipanggang.
Elakkan
Tidak salah jika tidak menggunakan rempah ratus tetapi ia boleh menimbulkan sifat karsinogenik tanpa disedari.Jangan sesekali menyiram dengan minyak tanah untuk menyalakan api kerana aromanya akan terkena pada makanan tersebut.
Pilihan makanan
Cara ini
Gunakan makanan yang senang untuk dipanggang
Elakkan
Adalah tidak elok membalik-balikkan makanan terlalu kerap,bimbang ada bakteria yang tertinggal
Memanggang sayur
* Panggang seketika,antara 1-2 minit dan letakkan sejauh mungkin dari sumber api.
MENGGORENG
Asasnya,menngoreng adalah menggunakan minyak yang panas didalam
kuali.terdapat beberapa teknik menggoreng seperti:
Deep fry-dilakukan
dengan memasukkan makanan dalam minyak yang banyak untuk mendapatkan tekstur
yang garing
Pan fry-Teknik
menggoreng dengan menggunakan minyak yang sedikit untuk menghasilakan makanan
yang lembut dan tidak berminyak.
Menggoreng turut melibatkan penggunaan minyak yang pelbagai jenis
seperti minyak kelapa,minyak sawit,jagung,biji matahari,zaitun dan
sebagainya.Bergantung kepada anda untuk mendapatkan khasiat yang lebih
baik.Antara saranan dalam menggoreng ialah:
Penggunaan minyak
Lakukan ini
Apa pun jenis minyak,gunakan hanya 4 kali sahaja
Daripada itu
Lebih daripada 4 kali ,ia akan bersifat karsinogenik
Teknik menggoreng
Lakukan ini
Panaskan pada suhu 200'C
Daripada itu
Pemanasan lebih 200'C akan membuatkan minyak rosak.Ia mengubah lemak baik kepada lemak jahat
Minyak untuk DEEP FRY
Lakukan ini
Gunakan minyak kelapa dan minyak kelapa sawit kerana ia mempunyai didihan yang lebih tinggi
Daripada itu
Bagi minyak jagung.biji bunga matahari atau zaitun,didihan lebih rendahsehingga makanan cepat hangus.
Teknik menggoreng DEEP FRY
Lakukan ini
Gunakan alat yang dilengkapi penapis untuk taruhan minyak yang berlebihan pada makanan
Daripada itu
Tidak menggunakan penapis menyebabkan masakan tidak sekata dan
mudah hangus.
Peralatan memasak
Lakukan ini
Stainless steel atau kayu
Daripada itu
Tembaga atau perak yang mudah teroksida oleh minyak
JAGA NUTRISI SAYURAN
Teknik memasak yang betul boleh membantu menjaga nutrisi
makanan.Begitu juga ketika memasak sayuran,perluakn sedikit air agar kandungan
vitamin C tidak berkurangan.Ikuti tip ini.
Kulit dan Daun
** Sebahagian vitamin dan nutrisi dalam sayuran terdapat pada
kulit dan daun.Jika anda tidak ingin membuang kulitnya,bersihkan kotoran yang
melekat pada sayuran.
Mengukus
** Jangan mengukus sayuran terlalu lama dan adalah lebih elok
menggunakan teknik steam fry atau
dimasukkan kedalam ketuhar.mengukus dengan cepat akan membuatkan nutrisi
terjaga dan warna yanga asli.
Memotong
**Potong sayur dalam bentuk yang besar untuk mengelakkan hilangnya
vitamin ketika dimasak.Rebuslah kentang dengan kulitnya untuk mencegah
kurangnya potassium dalam air
Masa Memasak
**Brokoli dan asparagus hendaklah dimasak dengan cepat.Terlalu
lama dimasak akan menyebabkan sayuran ini kehilangan vitamin B dan C.
No comments:
Post a Comment