nuffnang

LIKE ME

Friday, 3 August 2012

TEKNIK MEMASAK TENTUKAN KEJAYAAN DIET ANDA


MENUMIS...MEREBUS...MEMANGGANG...MENGUKUS DAN MENGGORENG..

Semuanya sudah dilakukan untuk memastikan diri anda mendapat khasiat yang secukupnya demi mencapau sasaran iaitu ' mengguruskan badan'.
Apalagi yang tidak kena? Menurut Prof.Dr.Ir.Tien r.Muchtadi,pakar teknologi makaann,dalam pengolahan makanan,teknik memasak amat penting dalam mempengaruhi kandungan gizi agar makanan yang anda hasilkan itu berkhasiat.Bukan sahaj untuk kesihatan tetapi juga dalam membantu diet anda.
Sememangnya;proses memasak  yang tidak tepat boleh menghilangkan kandungan nutrisi dan diet anda.Disini beberapa teknik memasak yang betul dalam membantu merealisasikan impian langsing anda..Ayuh lihat satu persatu:

MENUMIS
Ia adalah cara memasak yang paling cepat dan pemanasan hanya sebentar.Anda perlu makan dengan segera kerana sumber nutrisi akan hilang jika dibiarkan terlalu lama.Terdapat dua cara menumis iaitu:

STRIR FRY-menumis ala cina.Ia memrlukan api yang sederhana.Masakan dari kuali yang panas inilah akan membuatkan masakan lebih beraroma.
SAUTE-Berasal dari perancis.Bahan masakan ditumis dengan menggunakan sedikit minyak atau mentega.

Untuk mengelakkan kandungan nutrisi hilang,ikuti panduan ini:

Jenis                         

Buatan             

 Pilih ini        
Tapak besi adalah baik kerana ia dapat mengekalkan kepanasan makanan 
dengan baik.Tetapi ,tidak boleh digunakan setiap hari kerana ia mudah
berkarat.

Daripada ini      
Tapak aluminium akan membuatkan makanan lebih cepat teroksida dan 
akan mengurangkan kandungan nutrisi.

Bentuk

Pilih ini              
Kuali cekung/datar ke dalam kerana makanan akan cepat masak dan tidak menghilangkan rasa

Daripada ini       
Kuali datar akan membuatkan makanan cepat masak.Namun ia sesuai untuk masakan barat                                                   



Ini adalah teknik memasak yang tertua.ia dilakukan dengan cara memasukkan makanan ke dalam air mendidih atau susu/santan tanpa ada bahan tambahan lain.Waalupun ia nampak mudah tetapi anda harus perhatikan tip ini:

TEKNIK MEREBUS

Cara ini               
Didihkan air sehingga 100'C,bairkan selama 15 minit,barulah masukkan 
makanan.Ini untuk memastikan kandungan nutrisi terjaga terutamanya
merebus ikan atau mee

Daripada itu        
Ada bahan mentah yang dimasak bersama untuk makanan tertentu 
sahaja seperti kacang merah dan kacang hijau.

Merebus Sayuran Hijau

Cara ini               
Apabila air mendidih,masukkan sayuran hijau selama 5 minit tanpa 
menutupnya.Ini untuk ada mendapat manfaat klorofilnya

Daripada itu        
Merebus lebih daripada 5 minit akan membuatkan sayuran lebih hitam
dan kandungan nutrisi berkurangan.


                                        


MENGUKUS

Dalam teknik ini,makanan akan masak kerana manfaat daripada wap air yang mendidih.cara ini akan baik untuk menyelamatkan makanan kerana ia tidak terendam,diangkat atau diterbalikan.Mengukus adalah teknik memasak yang cukup mudah.Ikuti tip ini:

Teknik Mengukus

Lakukan ini          
Pastikan air dalam periuk pengukus mendidih sebelum meletakkan 
makanan.Ini untuk memastikan kandungan vitamin dan mineral terjaga
Pastikan makanan yang dikukus dapat dibungkus sama saiz

Daripada ini          
Dengan memasukkan makanan sebelum air mendidih akan membuatkan hasil kurang sempurna.contohnya,warna sayuran menjadi pudar.Apabila bungkusan makanan berbeza,masakan tidak masak dan kurang efisien.

MEMANGGANG

Biasanya ,daging adalah bahan utama dalam memanggang tetapi sayuran pun boleh juga dipanggang.Inilah cara alternatif bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.Untuk memastikan panggangan anda berjaya,ikuti tip ini:

Teknik Memanggang

Cara ini             
Perapkan makanan dengan rempah ratus yang kaya dengan antioksidan.
Apabila menggunakan arang,pastikan ia merah menyala agar tidak mempengaruhi makanan yang dipanggang.

Elakkan             
Tidak salah jika tidak menggunakan rempah ratus tetapi ia boleh menimbulkan sifat karsinogenik tanpa disedari.Jangan sesekali menyiram dengan minyak tanah untuk menyalakan api kerana aromanya akan terkena pada makanan tersebut.

Pilihan makanan

Cara ini              
Gunakan makanan yang senang untuk dipanggang

Elakkan             
Adalah tidak elok membalik-balikkan makanan terlalu kerap,bimbang ada bakteria yang tertinggal

Memanggang sayur
* Panggang seketika,antara 1-2 minit dan letakkan sejauh mungkin dari sumber api.


                                



MENGGORENG

Asasnya,menngoreng adalah menggunakan minyak yang panas didalam kuali.terdapat beberapa teknik menggoreng seperti:
Deep fry-dilakukan dengan memasukkan makanan dalam minyak yang banyak untuk mendapatkan tekstur yang garing
Pan fry-Teknik menggoreng dengan menggunakan minyak yang sedikit untuk menghasilakan makanan yang lembut dan tidak berminyak.

Menggoreng turut melibatkan penggunaan minyak yang pelbagai jenis seperti  minyak kelapa,minyak sawit,jagung,biji matahari,zaitun dan sebagainya.Bergantung kepada anda untuk mendapatkan khasiat yang lebih baik.Antara saranan dalam menggoreng ialah:

Penggunaan minyak

Lakukan ini         
Apa pun jenis minyak,gunakan hanya 4 kali sahaja

Daripada itu        
Lebih daripada 4 kali ,ia akan bersifat karsinogenik

Teknik menggoreng

Lakukan ini         
Panaskan pada suhu 200'C

Daripada itu        
Pemanasan lebih 200'C akan membuatkan minyak rosak.Ia mengubah lemak baik kepada lemak jahat

Minyak untuk DEEP FRY

Lakukan ini        
Gunakan minyak kelapa dan minyak kelapa sawit kerana ia mempunyai didihan yang lebih tinggi

Daripada itu        
Bagi minyak jagung.biji bunga matahari atau zaitun,didihan lebih rendahsehingga makanan cepat hangus.

Teknik menggoreng DEEP FRY

Lakukan ini        
Gunakan alat yang dilengkapi penapis untuk taruhan minyak yang berlebihan pada makanan

Daripada itu       
Tidak menggunakan penapis menyebabkan masakan tidak sekata dan 
mudah hangus.

Peralatan memasak

Lakukan ini         
Stainless steel atau kayu

Daripada itu        
Tembaga atau perak yang mudah teroksida oleh minyak

                                        



JAGA NUTRISI SAYURAN

Teknik memasak yang betul boleh membantu menjaga nutrisi makanan.Begitu juga ketika memasak sayuran,perluakn sedikit air agar kandungan vitamin C tidak berkurangan.Ikuti tip ini.


Kulit dan Daun
** Sebahagian vitamin dan nutrisi dalam sayuran terdapat pada kulit dan daun.Jika anda tidak ingin membuang kulitnya,bersihkan kotoran yang melekat pada sayuran.

Mengukus
** Jangan mengukus sayuran terlalu lama dan adalah lebih elok menggunakan teknik steam fry atau dimasukkan kedalam ketuhar.mengukus dengan cepat akan membuatkan nutrisi terjaga dan warna yanga asli.

Memotong
**Potong sayur dalam bentuk yang besar untuk mengelakkan hilangnya vitamin ketika dimasak.Rebuslah kentang dengan kulitnya untuk mencegah kurangnya potassium dalam air

Masa Memasak
**Brokoli dan asparagus hendaklah dimasak dengan cepat.Terlalu lama dimasak akan menyebabkan sayuran ini kehilangan vitamin B dan C.

No comments:

Post a Comment