nuffnang

LIKE ME

Saturday, 13 October 2012

Lebih mudah singkir lemak

PUAS keluar masuk gimnasium untuk bersenam bagi mendapatkan tubuh sihat dan ‘kemas’ tetapi lemak di bahagian tertentu tubuh masih belum susut.
Apabila dipicit, bahagian tubuh yang berlemak boleh ditarik dan lembik. Hendak bergaya pun semacam tidak kena kerana bonjolan lemak degil boleh dilihat dengan jelas terutama ketika memakai pakaian daripada fabrik lembut. Situasi itu biasa dialami terutama wanita pertengahan usia mahupun yang pernah melahirkan anak. Pemakanan dan gaya hidup tidak terkawal antara punca ramai wanita berdepan masalah lebihan lemak atau berat badan berlebihan. Lemak degil sukar dihapuskan dengan hanya melakukan senaman menyebabkan mereka mencari kaedah lain mengatasi masalah itu.
Beku lemak atau ‘CoolSculpting’ antara pilihan penyelesaian yang cepat untuk pengguna melangsingkan badan dengan serta-merta. Ia teknologi baru yang menyingkirkan lemak degil daripada tubuh melalui proses penyejukan. Kaedah ini diperkenalkan di Harvard, Amerika Syarikat (AS) pada 2005. Di Malaysia, diedarkan oleh NeoAsia, ia mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan dan mula digunakan sejak 2010.
Ahli Dermatologi Kosmetik Klinik Face Factors, Dr Anjalee Mohandas Nair berkata, CoolSculpting kaedah yang mudah dan tidak invasif untuk mengurangkan atau menghapuskan sel lemak. Individu yang menjalani prosedur ini tidak perlu menjalani pembedahan - tiada jarum, pisau, diet khas atau ditahan di dalam wad serta tiada parut. Cuma 15 minit pertama pelanggan merasa sedikit tidak selesa dan dinasihatkan tidak banyak bergerak. Selepas itu, pelbagai aktiviti boleh dijalankan sepanjang prosedur seperti membaca, menghadap komputer mahupun menonton televisyen.
Menurutnya, mesin teknologi itu bertindak menyejukkan lemak degil sehingga mencapai satu suhu hampir beku selama 60 minit.
Proses penyejukan menyasarkan untuk membunuh sel lemak di bawah kulit. Selepas terhablur, sel lemak yang disasarkan dalam rawatan itu akan mati dan secara semula jadi dari badan.

“CoolSculpting bukan prosedur untuk menurunkan berat badan tetapi untuk mengurangkan lemak. Tubuh menyangka sel lemak terbabit sudah mati dan akan membuang dari badan melalui limpa. “Buah pinggang akan memprosesnya dan disingkirkan dari tubuh sebagai bahan buang seperti air kencing dan najis,” katanya.
Perbezaan atau penyusutan lemak pada bahagian tubuh yang menjalani proses itu boleh dilihat dalam masa tiga hingga empat minggu. Proses penyingkiran lemak degil terus berlarutan tiga hingga empat bulan selepas itu. “Sebagai contoh, kita dilahirkan dengan 100 sel lemak. “Sebanyak 20 peratus lemak akan dibekukan menerusi kaedah ini dan mati dalam beberapa minggu dan yang tinggal cuma 80 peratus. “Proses ini mengambil masa dan kulit akan perlahan-lahan menyusutkan lemak dan kembali tegang,” katanya.
Dr Anjalee berkata, kriteria mereka yang boleh menjalani prosedur ini ialah yang menjalani gaya hidup sihat iaitu bersenam dan mengamalkan pengambilan makanan sihat tetapi masih tidak boleh menghilangkan lemak berlebihan daripada tubuh.
Prosedur ini sesuai dilakukan wanita berusia 20-an ke atas yang melahirkan anak serta individu berusia 30 hingga 50-an yang mempunyai indeks jisim tubuh (BMI) di bawah 30. Ia tidak sesuai dilakukan ke atas mereka yang obesiti kerana cara pemakanan tidak baik menyebabkan hasil rawatan kurang. Satu sesi rawatan saja kadangkala sudah cukup untuk menyingkirkan lemak berlebihan daripada tubuh. Pesakit diabetes, darah tinggi atau sakit jantung boleh melakukan prosedur ini. Pesakit terbabit biasanya sukar untuk bersenam tetapi dengan menjalani kaedah ini, mereka dapat mengurangkan lemak berlebihan pada tubuh menyebabkan tubuh lebih ‘ringan’ dan memudahkan pergerakan

No comments:

Post a Comment