nuffnang

LIKE ME

Tuesday 1 January 2013

Hijau-hijau si Epal hijau

Adakah anda peminat setia Epal hijau? Tentu kerana warnanya yang kehijau-hijauan dan rasanya yang masam-masam manis..tetapi anda tidak tahu akan khasiatnya. Jom ketahui apakah khasiat sebenar yang terkandung di dalam sebiji Epal hijau ini....


Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yang boleh melambatkan pengoksidan kolesterol tidak baik.Namun ,masih ramai yang tidak tahu tentang khasiat epal hijau kerana kebiasaannya epal merah lebih digemari disebabkan rasanya yang lebih manis berbanding epal hijau yang masam.

Epal hijau mengandungi zat besi,magnesium,potasium,kalsium,soldium,vitamin C,vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Anda digalakkan memakan epal bersama kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulit buah...

Soalan:

Adakah dengan memakan Epal hijau dapat mencegah pelbagai kemungkinan sistem badan manusia?

Jawapan: 
Ya,ia mampu kerana mempunyai antioksidan yang boleh mencegah tulang rapuh & penyakit, masalah pencernaan,baik untuk gigi,menurunkan paras kolesterol,mengimbangkan zat dan melambatkan proses penuaan.
Antioksidan 
 * Zat fitokimia di dalam epal berfungsi sebagai antioksidan untuk melawan kolesterol yang berpotensi menyumbat pembuluh darah. 
* Pada masa yang sama,antioksidan berfungsi meningkatkan kadar kolesterol yang boleh memberi manfaat kepada badan 
* Pada tahun 1996,kajian menunjukkan zat fitokimia pada kulit epal dapat mengelakkan pertumbuhan sel kanser usus sebanyak 43%. Mencegah Tulang Rapuh dan penyakit 
*Epal hijau dikatakan mampu mempertahankan kadar estrogen ketika menopaus. 
* Rembesan hormon estrogen yang berkurangan boleh menyebabkan tulang rapuh dan penyakit jantung. Ia boleh dicegah dengan zat yang terdapat di dalam sebiji epal hijau. Masalah Pencernaan 
* Serat di dalam epal membantu mengurangkan masalah pencernaan. 
* Membantu mengurangkan berat badan 
* Masalah sembelit dan cirit-birit juga dikatakan boleh diatasi dengan diet epal dalam kehidupan seharian anda. Baik Untuk Gigi 
* Sebiji epal sehari mengandungi satu pertiga keperluan vitamin C yang baik untuk gigi 
* Mengunyah epal dikatakan cara terbaik untuk membersih dan menyihatkan gigi kerana ia merangsang pengeluaran amylase(air liur) walaupun ia mengandungi gula buah asli seterusnya membantu mengelakkan kerosakkan gigi. Menurunkan Kadar Kolesterol 
*Epal juga mengandungi pectin iaitu sejenis serat larut yang mampu menurunkan kadar kolesterol di dalam darah. 
*Kajian menunjukkan,didalam epal terdapat D-glucaric yang mampu mengurangkan kolesterol sehingga 35% Mengimbangkan Zat 
*Kanak-kanak yang memakan makanan ringan dan kemudiannya memakan epal dikatakan mampu mengimbangkan kandungan zat dalam tubuh badan mereka. 
*Membantu mencegah pembentukan lemak dalam badan Melambatkan Penuaan 
*Ia mempunyai kandungan agen antioksida yang boleh menentang radikal bebas serta membantu melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut. 
*Membaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera.Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yang kering. 

Info~info 

 Antioksidan ialah bahan yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas terhadap sel normal,protein dan lemak. Beberapa jenis antioksidan seperti vitamin,mineral dan fitokimia. Untuk yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman,kisarkan epal hijau dengan seleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan.Amalan ini dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem percernaan. Zat masam epal hijau sememangnya pembersih tubuh yang sangat baik...

No comments:

Post a Comment